Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Британії через Чорнобиль проблеми з вівцями, а в Росії чекатимуть 300 років

Понеділок, 24 квітня 2006, 13:06

Британські вчені заявляють, що територія країн Західної Європи зазнала значно більшого забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС, ніж вважалося раніше.

Про це свідчать результати спеціального дослідження незалежних радіологів Ієна Фейрлі та Девіда Самнера, які цими вихідними було оприлюднено на науковій конференції у Лондоні.

На думку вчених, понад половина всіх радіоактивних опадів після вибуху на Чорнобильській АЕС випали за межами України, Білорусі та Росії.

Зокрема, у Великобританії було заражено 34% території. В країні на майже 400 фермах на площі 750 квадратних кілометрів досі існують обмеження, пов’язані з радіаційною безпекою. Донині під постійним радіологічним контролем перебувають сотні тисяч голів худоби, зокрема близько 200 тисяч овець.

Британські вчені також гостро розкритикували результати дослідження ООН, в якому, на думку науковців, занижено цифри щодо жертв Чорнобильської катастрофи.

В той же час, на даний момент до зони радіоактивного забруднення входять 4343 населених пункти 14 суб'єктів Росії, у яких проживає більше 1,5 млн. чоловік.

Про це говориться в прес-релізі головного державного санітарного лікаря РФ Геннадія Онищенка, розповсюдженому в понеділок на прес-конференції в "Інтерфаксі".

На думку Онищенка, негативний вплив наслідків аварії на Чорнобильській АЕС припиниться через 300 років, а "основна гострота впливу зникне приблизно в 2056 році".

Разом з тим, 24-26 квітня в Києві пройде міжнародна науково-практична конференція "20 років Чорнобильської катастрофи. Погляд у майбутнє".

Для участі в цьому заході запрошений координатор міжнародного співробітництва ООН з питань Чорнобиля Кемаль Дервіш, генеральний директор ЮНЕСКО Коічіро Мацуура, гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Мухаммед аль-Барадей, гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Чен Ву.

Як очікується, у заході візьмуть участь також заступник гендиректора МАГАТЕ Томіхіро Танігучі, федеральний міністр сільського господарства й лісництва, навколишнього середовища й водного господарства Австрії Йозеф Прьоль.

Як повідомляє прес-служба українського президента, у понеділок Віктор Ющенко візьме участь у відкритті цієї конференції.

У рамках 20-ої річниці Чорнобильської катастрофи в усьому світі і Європі заплановано ряд заходів.

"Українська правда" за матеріалами Німецька хвиля"Інтерфакс-Україна" і прес-служба президента

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування