Україні таки ЄС поки не світить

Середа, 12 квітня 2006, 10:58

Політолог Олександр Рар стверджує, що статус асоційованого члена Україні може дати тільки Європейська рада за рекомендацією Європейської комісії, але не Європарламент.

"Парламент може робити політичні заяви, але асоціація - це скоріше економічне питання, не позбавлене, звичайно, і політичного наповнення", - заявив Рар в інтерв'ю газеті "Дело", опублікованій у середу.

"На мою думку, ще не відбулося нічого такого, що б підтверджувало, що Україна одержує статус асоційованого члена в ЄС", - додав він.

Він також відзначив, що багато політиків у Європі, що підтримують тісні зв'язки України і Європи, усвідомлюють, що ЄС має дати щось більше, ніж просто продовження існуючої "Угоди про партнерство і співробітництво".

"І логічно виглядає, що наступним етапом відносин стоїть асоційований статус України", - відзначив він.

У той же час, за словами Рара, варто очікувати, що в Європі буде багато супротивників надання Україні асоційованого членства.

Він це пояснив тим, що ті країни, що одержали цей статус, наприклад Румунія і Болгарія, автоматично завдяки цьому статусу потрапили в ЄС.

"Однак прихильники в Європі більш тісних відносин ЄС і України усвідомлюють, що країна може знаходитися між двома ринками — європейським і російським, і вона може качнутися й убік сходу", - відзначив він.

Рар також вважає, що у відповідь на виконання Україною багатьох "самообов'язків", особливо при узгодженні умов при вступі у СОТ, Європа має зробити відповідний хід.

Раніше депутати Єропарламенту пропонували дати Україні статус асоційованого члена.

У той же час голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що поки ЄС не може запропонувати Україні якусь перспективу вступу в Євросоюз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування