Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенка попросили застосувати проти Януковича й Вітренко всі способи впливу

Субота, 4 березня 2006, 14:38

"Конгрес захисту української мови" вимагає від президента Віктора Ющенка застосувати всі способи державного впливу для припинення політичної спекуляції навколо мовного питання.

Про це говориться в заяві 2-го позачергового з'їзду міжнародної громадської організації, що прошов у суботу в Києві.

Делегати пропонують президентові розробити Концепцію державного мовного питання й нову Програму розвитку української мови.

Також у заяві пропонується розробити й прийняти закон "Про статус державної української мови".

У числі своїх вимог делегати з'їзду відзначили також щорічне публічне оприлюднення витрат бюджетних коштів, які виділяються на розвиток української мови.

У документі делегати звертаються до всіх політичних сил, які беруть участь у передвиборній кампанії, із закликом "бути толерантними й зваженими, особливо в мовному питанні, не використати цю дуже делікатну проблему у вузькопартійних або корпоративних інтересах".

Як повідомив на з'їзді голова комітету Верховної Ради з питань культури й духовності Лесь Станюк, на розгляді в комітеті перебуває 18 законопроектів, більша частина з яких стосується надання російській мові статусу державної.

Ющенко й голова Верховної Ради Володимир Литвин направили учасникам і делегатам з'їзду вітання.

Громадська організація "Конгрес захисту української мови" створена у вересні 2004 року.

Як відомо, за надання російській мові статусу державної активно виступають Блок Віктора Януковича та Блок Наталії Вітренко "Народна Опозиція".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування