Ющенко подумав про газ і Україну на 25 років вперед

Четвер, 23 березня 2006, 15:04

Президент Віктор Ющенко закликає міжнародних партнерів підтримати Україну у розвитку її паливо-енергетичного комплексу.

Про це він сказав під час презентації стратегії розвитку паливно-енергетичного комплексу України на період до 2030 року, повідомляє прес-служба президента.

За словами Ющенка, одне з головних завдань стратегії – активне залучення України до світового енергетичного ринку.

"Україна має бути активним учасником формування новітніх енергетичних ринків у різних напрямках", – наголосив він.

За словами президента, основним замовником енергетичної стратегії є суспільство – як найвагоміший учасник енергетичного ринку і найбільший споживач.

"Переконаний, що спільними публічними зусиллями ми зможемо реалізувати всі пріоритети стратегії, вирішивши один з її найскладніших компонентів – втілення нової політики енергоспоживання та енергозбереження", – наголосив президент.

Серед основних завдань стратегії - інтеграція об’єднаної енергосистеми України до європейської з послідовним збільшенням експорту енергії, зміцнення позиції України як держави–транзитера нафти й газу, підвищення рівня енергетичної безпеки держави, зниження рівня енергоємності виробництва.

Згідно з базовим сценарієм стратегії, до 2030 року ВВП України збільшиться втричі, тоді як споживання первинних енергоресурсів зросте лише на 47,5%. Це має бути досягнуто завдяки впровадженню енергозбережувальної моделі розвитку економіки.

Стратегія також передбачає п’ятикратне зниження енергетичної залежності України – з 54,8% у 2005 р. до 11,7% у 2030 році. При цьому імпорт природного газу планується зменшити з 56,4 млрд. м. куб. до 9,4 млрд. м. куб. А споживання – з 76,4 млрд. м. куб. до 49,5 млрд. м. куб.

Серед інших очікуваних результатів стратегії – двократне зниження енергоємності ВВП, створення стратегічного резерву нафти та природного газу, вдосконалення енергетичного законодавства.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування