Вибори змішали думки Тимошенко і призвели до трагедії?

Четвер, 2 березня 2006, 17:33

Кабінет міністрів прийме рішення щодо місць будівництва сховищ відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС, заявив прем'єр-міністр Юрій Єхануров.

"Зараз буде прийняте рішення, де саме ми це будемо робити (будувати сховища)", - передає слова Єханурова "Інтерфакс-Україна".

Прем'єр знову підкреслив, що Україна має намір відновити паливний ядерний цикл за винятком двох елементів - збагачення урану й обробки відпрацьованого ядерного палива.

У той же час президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський вважає, що українські політики свідомо спотворюють інформацію про створення в країні нового сховища відпрацьованого ядерного палива для одержання додаткових голосів виборців.

"Могильник і сховище - це абсолютно різні речі... Політики, що свого часу самі приймали рішення, дуже добре розбираються в термінології", - заявив Недашківський.

"Я хочу вас запевнити, що вони свідомо підмінюють поняття, щоб, маніпулюючи громадською думкою, одержати додаткові голоси виборців. Це дуже цинічна гра на людських нервах, у першу чергу, за рахунок спекуляції на чорнобильському синдромі", - додав він.

Недашковський підкреслив, що "Енергоатом" ніколи "не планував і не буде планувати будівництво на території України будь-яких могильників для радіоактивних відходів з інших країн".

Він підтвердив, що лідер БЮТ Юлія Тимошенко свого часу була лобістом планів "грандіозного розвитку атомної електроенергетики" і саме вона продавила збільшення частки атомної енергетики в загальному енергобалансі країни, що передбачено останнім проектом енергетичної стратегії України до 2030 року.

"І як тільки пішли вибори, вона виявилася не при владі, усе стало з точністю до навпаки. Це для мене загадка і, можливо, особиста трагедія", - зазначив Недашковський.

Як відомо, Тимошенко у лютому 2005 року заявила, що нове централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива буде використовуватися для збереження відпрацьованого палива з інших країн.

Тимошенко, яка понад рік обіймала посаду віце-прем'єра, що курирує паливно-енергетичний комплекс, назвала відпрацьоване ядерне паливо "ядерними відходами", а СВЯП - "могильником".

Однак ВЯП є сировиною для одержання урану, що поділяється, і плутонію, які можуть бути використані для виробництва свіжого ядерного палива, а СВЯП може використовуватися лише для тривалого збереження ВЯП, а не для його захоронення.

Holtec International і НАЕК "Енергоатом" у грудні 2005 року уклали контракт на проектування, спорудження і здачу в експлуатацію централізованого СВЯП сухого типу.

Нове сховище буде використовуватися винятково для збереження відпрацьованого ядерного палива з трьох українських АЕС - Ровенської, Південно-Української і Хмельницької. Запорізька АЕС уже має СВЯП.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування