На виборах чекають сюрпризів від комуністів і соціалістів

Четвер, 2 березня 2006, 16:02

Опитування Інституту соціальної і політичної психології Академії педагогічних наук фіксує лідерство Партії регіонів у передвиборчому рейтингу і можливість проходження в парламент 7 політичних сил.

Згідно з даними дослідження, лідирують Партія регіонів (27%), Блок Юлії Тимошенко (19,1%) і "Наша Україна" (16,7%), долають трипроцентний бар'єр Соцпартія (6,0%), блок Литвина (5,2%), Компартія (4,1%), блок "Народна опозиція" (3,4%).

Крім того, більш 1% голосів набирають блок "Пора-ПРП" (2,1%), блок "Не Так!", всеукраїнське об'єднання "Свобода" (1,5%), блок Костенка-Плюща (1,2%).

Разом з тим, 9 політичних сил з 45 учасників парламентських виборів не набрали, за результатами соцдослідження, 0,1%.

Коментуючи результати дослідження, директор Інституту Микола Слюсаревський заявив: "Електорат уже поділений... Тому до певної міри праві ті, хто стверджує, що нинішні вибори є продовженням президентських. Однак сюрпризи можливі".

Соцдослідження проводилося в період з 12 по 18 лютого, опитано 2000 респондентів у 334 населених пунктах. Похибка вибірки - близько 2,4%.

У той же час, за даними останнього соцдослідження Центру соціальних і політичних досліджень (СОЦІС), у парламент проходять 6 партій.

За підсумками ролингового опитування, у порівнянні з базовими, проведеними 10 днями раніше, Партія регіонів набирає 30,2% (проти 30,1%), блок "Наша Україна" - 16,8% (18,8%), блок Юлії Тимошенко - 11,4% (11,4%), Соцпартія - 5,4% (5,3%), блок Литвина - 2,6% (3,3%), Компартія - 2,6% (3,2%), блок "Пора-ПРП" - 2,5% (2,9%), блок "Народна опозиція" - 2,5% (2,5%).

Таким чином, як відзначив керівник фонду Чурилов, "незначна частина" симпатій електорату лідерів передвиборчої гонки розсіюється в напрямку до політичних сил, які поки не мають шансів подолати трипроцентний бар'єр.

У той же час, за словами гендиректора, деякі політичні сили мають "прихований електорат", який не враховують результати соцдосліджень через віддаленість місць проживання.

"У Компартії є прихований електорат - близько 3%...Я не заперечую, що 1,5 - 2% соціалістів нами можуть бути загублені", - сказав Чурилов.

Гендиректор СОЦІС також поділився побоюваннями, відносно можливості маніпуляції цифрами явки виборців на парламентських виборах в зв'язку з міграційними факторами.

"Ми прогнозуємо досить високу явку - більш 70%. У той же час вона може бути меншою через те, що три мільйони осіб з об'єктивних причин не зможуть брати участі у виборах через їхню відсутність на території України", - повідомив Чурилов.

Соцдослідження було проведено в період з 22 по 26 лютого, опитано 1200 респондентів, помилка вибірки складає 2,9%.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування