Україна має намір об'єднати Росію та Європу в "єдиний простір"

Четвер, 16 лютого 2006, 12:20

На початку березня будуть остаточно підготовлені до підписання угоди про реадмісію та спрощений візовий режим між Україною та Європейським Союзом.

Про це заявив директор Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Борис Базилевський, повідомляє Ліга.

"Наприкінці лютого відбудеться третій раунд наших консультацій з ЄС по консульско-правових питаннях, зокрема з питань реадмісії і з питань спрощення візового режиму з ЄС. Так, щоб 3 березня ми вийшли, так би мовити, на остаточне підписання цих угод", - зазначив він.

Базилевський підкреслив, що проектом угоди про спрощення візового режиму між Україною та ЄС уже досягнута домовленість про введення уніфікованої процедури при зверненні українських громадян за одержанням візи.

Крім того, досягнута домовленість, що в цій угоді буде зазначена вимога у випадку відмови у видачі візи пояснювати її причини.

Також документом буде передбачатися, що прийом українських громадян будуть вести не громадяни України, що працюють у штаті консульських установ, а безпосередньо громадяни тих країн, до яких будуть видаватися візи.

Візи будуть видаватися п'ятирічні багаторазові для ряду категорій громадян, у тому числі для журналістів і підприємців. Однорічні багаторазові візи будуть видаватися студентам, науковим співробітникам та іншим категоріям громадян.

Крім того, Базилевський підкреслив, що проект угоди про реадмісію з ЄС теж погоджено.

Також директор департаменту відзначив, що Україна розраховує вже у найближчі місяці підписати угоду про реадмісію з Росією.

Принципова позиція України, зауважив Базилевський, полягає в тому, щоб на території ЄС, України та Росії створити єдиний реадмісійний простір.

За його словами, підписання угоди про реадмісію з Росією відкриє можливість укласти таку угоду з Білорусією.

Він зазначив, що проект угоди про реадмісію з Білорусією вже підготовлено українською стороною, але Білорусь заявляє, що це буде можливо тільки після висновку відповідної угоди з Росією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування