Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіяни повісили на маяк рейтинг Ющенка

Понеділок, 16 січня 2006, 15:39

Директор російського інституту політичних досліджень Сергій Марков вважає, що конфлікт навколо гідроспоруд Чорноморського Флоту Росії в Криму був свідомо спровокований деякими політиками, що входять до українського керівництва.

"Нинішній конфлікт навколо гідроспоруджень, що за договором орендує ЧФ,- це цілеспрямована, свідома провокація частини української влади з метою створити поле напруженості", - сказав Марков "Інтерфаксу" у понеділок.

"Справа в тому, що в українській владі є група русофобів, яких навіть важко назвати українськими націоналістами, оскільки вони ненавидять Росію більше, ніж люблять Україну", - заявив російський політолог.

На його думку, ці українські політики прагнуть спровокувати максимальний конфлікт із Росією, "щоб створити антиросійську істерику по типу тієї, яка була під час Тузли".

Пояснення цим діям політолог бачить у падінні політичного рейтингу президента України Віктора Ющенка.

Марков вважає, що керівництву Росії варто спокійно реагувати на таку ситуацію.

"Якась твердість може привести тільки до затятості, яка може зіграти на руку" супротивникам Росії серед українських політиків, заявив політолог.

Тим часом, за його словами, "необхідно співробітничати з іншими політичними силами України, які є нашими союзниками".

Тим часом у головному командуванні ВМФ РФ вважають, що суперечки навколо ялтинського маяка й інших об'єктів є міжнародними і не підлягають вирішенню в односторонньому порядку з використанням судової системи України або рішень, прийнятих на внутрішньодержавному рівні.

"Ця позиція чітко визначена і незмінна, тому що вона відповідає прийнятим базовим угодам по Чорноморському флоту", - заявив у понеділок агентству "Интерфакс" помічник головкому ВМФ РФ капітан 1 рангу Ігор Дигало, викладаючи точку зору головного командування ВМФ Росії.

Гідрографічна служба Чорноморського флоту керує 16 маяками на території Криму, повідомив "Интерфаксу-АВН" представник цієї служби.

"Усі 16 маяків, у тому числі 8 з військовими містечками, мають російський статус і за базовими угодами від 1997 року (додаток N2) використовуються спільно", - сказав він.

Співрозмовник агентства уточнив, що "спільне використання припускає використання в інтересах Росії й України, тобто обслуговують і ремонтують об'єкти, у тому числі і маяки, представники Чорноморського флоту, а об'єктивні дані й інформацію одержують і Росія, і Україна".

При цьому він підкреслив, що тільки річне обслуговування маяка, в залежності від класу і кількості працюючих, обходиться від 130 тис. до 260 тис. гривень ($1/5,05 грн).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: