Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ослунд думає, що Путін полюбив Ющенка, щоб насолити

Четвер, 12 січня 2006, 10:50

Аналітик Інституту міжнародної економіки у Вашингтоні Андерс Ослунд вважає, що Україна мала більш сильні позиції у переговорах з Росією.

"Україна здається мала сильніші позиції, аніж вона сама вважала. А російська позиція була доволі слабкою, і Європа раптом несподівано виступила проти неї єдиним фронтом, чого здається ніхто не міг передбачити", - сказав Ослунд в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

За його словами, Україна також мала на своєму боці юридичну перевагу - контракт з "Газпромом" до 2010 року із юридичними зобов'язаннями.

"З іншого боку, Україна отримує і далі найдешевший за всіх газ, за вийнятком Білорусі. Отож, Україні вдалося досягти чимало", - сказав аналітик.

Водночас Ослунд назвав газову угоду "Нафтогазу" і "Газпрому" "заплутаною", бо вона "не допомагає розібратися в дуже туманній справі навколо РосУкренерго, якій відводиться в цій угоді така значна роль".

"Ми не знаємо, хто є власниками РосУкренерго, в якому стані її фінанси. Фінанси Газпрому принаймні перевіряють міжнародні аудитори, про нього відомо значно більше, ніж про РосУкрнерго, про яке ми фактично нічого не знаємо", - зазначив він.

Ослунд також висловив сумнів у тому, що Росія й надалі не підніматиме ціни на газ для України. За його словами, це залежить від "політичних подій".

"Окрім того неминуче постане питання про власників РосУкренерго. Всі хотітимуть знати, чому Росія віддала такий ласий шматок цій структурі, а не залишила його собі. Я думаю, що тримати цих власників в секреті буде неможливо. Ну, і ринкові ціни на газ також гратимуть роль", - додав експерт.

Ослунд також сумнівається у можливості створення спільного підприємства між РосУкрЕнерго та Нафтогазом.

"Це одна з тих речей, щодо якої я маю сумніви, що вона взагалі станеться. Бо для будь-якого українського політика виправдати такий крок було б дуже важко", - зазначив він.

Говорячи про зустріч президента України Віктора Ющенка з президентом Росії Володимиром Путіним у середу в Астані, Ослунд висловив здивування різкою зміною у ставленні Путіна до Ющенка.

"Імовірно, пан Путін зрозумів, що своїм добрим ставленням до Ющенка він завдає йому більшої шкоди, ніж недобрим ставленням", - сказав Ослунд.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування