"Газпром" зізнався Україні в своїх умовах та відсутності помаранчевого кольору

П'ятниця, 23 грудня 2005, 18:23

Міністр палива й енергетики Іван Плачков заявляє, що Росія пропонує Україні підвищити ціну на газ до $230 за тисячу кубів, ціну транзиту - до $1,74 за тисячу кубів на 100 км.

"1,74 доларів за транспортування газу і 230 доларів - як початкова ціна, що буде використовуватися у формулі ціни. Зараз експерти працюють. Ми запропонували початкову ціну - 65 доларів у формулі для визначення ціни", - сказав міністр в інтерв'ю журналістам у п'ятницю в ході засідання.

Плачков відзначив, що $65 за тисячу кубів - це "середньозважена ціна за останні 10 років, по яких Україна купувала газ".

І, за його словами, відповідає європейським принципам формування формули ціни.

Водночас "Газпром" відкидає можливість використання газу як фактор політичного тиску.

Про це заявив у п'ятницю журналістам заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

"Якби хотіли застосувати газову зброю, ми б застосували її в період виборів (в Україні). Між турами різних виборів, оскільки тоді вже саме можна було впливати на умонастрій споживачів, тому що була зима, і будь-які скорочення постачань могли сильно впливати на умонастрої", - заявив Медведєв.

"Але ми поставляли газ і в передвиборчий період, і між виборами, і після виборів у повній відповідності з нашими контрактними зобов'язаннями", - відзначив він.

В Україні тим часом майже місяць йде кампанія з виборів у Верховну Раду в березні 2006 року .

"Те саме було й у Грузії. Тому ніякого забарвлення наших настроїв – помаранчевого чи рожевого - немає. Ми газ як газову зброю використовувати не можемо", - заявив Медведєв.

"Інтерфакс-Україна"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування