Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гавриша, комуністку і соратника Януковича відправляють у важливий орган

Понеділок, 12 грудня 2005, 13:50

Від Верховної Ради на посади суддів Конституційного Суду України пропонуються кандидатури народних депутатів Степана Гавриша (позафракційний), Івана Вернидубова ("Регіони України"), Марії Маркуш (КПУ) та колишнього першого заступника генпрокурора Олега Литвака.

Про це в інтерв’ю журналістам повідомив голова Верховної Ради Володимир Литвин.

За його словами, голосування щодо цих кандидатур заплановано на четвер, 15 грудня.

Також Литвин зазначив, що у вівторок передбачається доопрацювати і винести на розгляд парламенту проект постанови щодо порядку приведення до присяги суддів КС.

Між тим президент Віктор Ющенко знову звернувся з листом до Верховної Ради з вимогою виконати норми Конституції і невідкладно забезпечити складення присяги новопризначеними суддями Конституційного Суду.

Як повідомили в офіційному інтернет-представництві глави держави, на його переконання, той факт, що Верховна Рада до сьогодні не поставила у свій робочий графік складення присяги, підриває авторитет вищого законодавчого органу, даючи суспільству підстави вбачати в цьому політичний підтекст.

"У зв’язку з тим, що й досі судді Конституційного Суду не скали присяги, виникла неприйнятна політична і юридична ситуація, унікальна у світовій державній практиці. Ця ситуація сприяє укоріненню в суспільстві неповаги до влади, поширенню відчуття її нездатності здійснювати управління державними справами", - зазначив він.

"Як гарант додержання Конституції України наполягаю на необхідності забезпечення складення присяги новопризначеними суддями Конституційного Суду відповідно до статті 17 закону України "Про Конституційний Суд", – наголосив Ющенко.

Як відомо, суддів КС призначають президент України (6), Верховна Рада України (6) та з'їзд суддів України (6).

3 листопада 2005 року сьомий з'їзд суддів України обрав п'ятьох суддів Конституційного Суду України: В'ячеслава Джуня, Івана Домбровського, Анатолія Дідківського, Ярослава Мачужака і Василя Бринцева. Шостого суддю КС - Андрія Стрижака - було обрано на шостому з'їзді суддів України 27 грудня 2004 року.

15 листопада президент своїми указами призначив Володимира Кампо, Віктора Шишкіна та Дмитра Лилака суддями КС.

Ще чотирьох суддів має призначити парламент.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування