Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія не тиснутиме на Україну через газопровід

Понеділок, 28 листопада 2005, 11:17

Верховний представник Європейського Союзу із зовнішньої політики й політики безпеки, генеральний секретар Ради ЄС Хав'єр Солана вважає, що російсько-німецький проект будівництва Північно-Європейського газопроводу не буде використаний як інструмент політичного тиску Росії на Україну.

Про це він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" напередодні саміту Украина-ЄС, відповідаючи на питання про можливе використання Москвою цього газопроводу з метою впливу на сусідні країни, про що заявляють деякі європейські політики.

"Енергетика - ключовий момент у відносинах ЄС-Росія, що також має політичний аспект. Але в остаточному підсумку, будівництво трубопроводу - бізнес-питання. Це був би занадто дорогий проект, щоб використовувати його в політичних цілях", - сказав він.

Солана також звернув увагу і на прогрес, досягнутий Україною і ЄС у сфері енергетики. "На саміті ми підпишемо меморандум про взаєморозуміння в сфері енергетики з метою майбутньої інтеграції українських і європейського енергетичних ринків і поглибленні енергетичної безпеки", - констатував він.

Говорячи про можливий вплив Росії на відносини Україна-ЄС у світлі досягнутих раніше домовленостей ЄС-Росія, Солана підкреслив, що Україна є "сусідом стратегічної важливості для ЄС і ключовим регіональним гравцем", з яким Євросоюз "досить багато говорить про розвиток наших загальних сусідів".

"Ми також говоримо про ці ж країни і з Росією", - додав він.

Солана вважає, що країни колишнього СРСР, які є спільними сусідами, як для ЄС, так і для Росії, мають ключову важливість для майбутнього Європи.

"Обидві сторони зацікавлені в стабільному розвитку цього регіону. І ЄС, і Росія грають тут роль, і їх дії впливають на розвиток. І ЄС, і Росія повинні діяти відповідально. Що змінилося, так це те, що ми всі йдемо від мислення, яке можна назвати як "гра з нульовим рахунком".

"Епоха "сфер впливу" пішла, і прийшла ера співробітництва, що визнає суверенітет країн - наших спільних сусідів", - сказав Солана.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування