Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гриценко й Схеффер розійшлися в даті вступу України до НАТО

Понеділок, 24 жовтня 2005, 17:03

Україна буде готова вступити в НАТО до 2008 року, вважає міністр оборони України Анатолій Гриценко.

Про це він заявив на прес-конференції у Вільнюсі, де завершилися неформальні консультації високого рівня НАТО-Україна, повідомляє Инте.

"Говорячи про швидкість оборонної реформи й нашу участь у всіх операціях, які проводяться під егідою НАТО, я впевнений, що з української сторони ми будемо готові (вступити в альянс) до цього періоду", - сказав він, відповідаючи на запитання про можливості вступу України в НАТО до 2008 року.

Реклама:

У свою чергу генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер підкреслив, що рішення про вступ країни в НАТО приймається державами-членами цієї організації.

"Рішення про здобуття членства це рішення, яке приймають країни-члени альянсу на певному етапі. Але коли цей етап буде - я не знаю. Це залежить від України - вона керує цим процесом", - сказав Схеффер.

Він також заперечив існування дати можливого вступу України в альянс.
"Такої конкретної дати - ні публічної, ні таємної - просто немає", - підкреслив він.

ВІДЕО ДНЯ

У свою чергу Гриценко повідомив, що під час консультацій сторони оголосили про ініціативу по підготовці українськими експертами НАТО плану здобуття членства.

"Сьогодні було оголошено про розпочату ініціативу, і ми будемо проводити разом з експертами НАТО по підготовці плану знаходження членства на рівні експертів. Щоб самим спочатку розібратися в цьому й підготувати ці матеріали для тих, хто буде приймати дуже важливі політичні рішення в найближчому майбутньому. Щоб базуватися на реальному розумінні того, де знаходиться Україна, скільки часу їй необхідно, щоб досягти критеріїв НАТО ", - сказав Гриценко.

У той же час Гриценко вважає передчасним проведення референдуму із приводу вступу України в НАТО.

"Я вважаю, що референдум про вступ у ту або іншу організацію необхідно проводити вчасно, тоді, коли питання стоїть у порядку денному. Зараз питання вступу України в НАТО в практичній площині не стоїть", - сказав Гриценко.

Гриценко заявив, що Україна підтримує й розвиває дружні відносини з Росією й вступ України в НАТО жодним чином не позначиться на їхньому погіршенні.

"Я б рекомендував росіянам запитати в себе, Польща як член НАТО загрожує Росії? Литва як член НАТО загрожує чи Росії ні? І якщо не зможуть відповісти на ці питання - я не бачу проблем для вступу України в НАТО", - додав Гриценко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування