Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутатів "розмагнітило", Ющенко прийде на розмову

Вівторок, 18 жовтня 2005, 17:52

На наступному тижні президент Віктор Ющенко планує обговорити з керівниками парламентських фракцій питання вступу України у Світову організацію торгівлі, повідомив голова Верховної Ради Володимир Литвин.

На засіданні консультативної ради громадських організацій при голові Верховної Ради у вівторок, коментуючи заяву Ющенка про те, що він наполягає на тому, щоб Україна вже цього року стала членом СОТ, Литвин сказав: "Так що час у нас ще є, не потрібно розхолоджуватися".

Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський підкреслив, що питання вступу України до СОТ занадто політизоване.

На його думку, не потрібно занадто зневажати цим питанням, однак не потрібно і занадто загострюватися на ньому увагу. "Чим довше ми будемо тягти зі вступом, тим більше в нас буде проблем", - сказав Бураковський.

За його словами, на сьогоднішній день "теоретично залишаються шанси" завершити переговори про вступ у цю організацію ще в 2005 році. У той же час Бураковський підкреслив, що багато чого залежить і від українського парламенту і від українського уряду.

У свою чергу, Литвин підкреслив, що в цьому питанні в українському політикумі так і не знайшли погоджених рішень. "У нас не вистачає серйозної бесіди", - сказав спікер, додавши: "Ми пливемо за течією, у тому числі й у цьому питанні".

Литвин висловився за необхідність провести "мозковий штурм", визначитися з тим, що необхідно Україні і починати роботу.

Литвин відзначив, що законопроекти, необхідні для вступу України до СОТ, не аргументовані урядом.

За його словами ті, хто розробляють дані законопроекти, повинні чітко показати, що виграє Україна від вступу до СОТ, що одержить бюджет, а замість цього "розмова увесь час переводиться в політичну площину, мовляв, це необхідно прийняти для вступу до СОТ".

Як вважає Литвин, Міністерство економіки має давати чіткі розрахунки і прогнози з даних законопроектів.

Він нагадав, що для вступу України до СОТ необхідно ухвалити 29 законопроектів, з них сім уже ухвалено, один знаходиться на підписі в президента, 8 законопроектів відхилив парламент і три повернуті в Кабінет міністрів на допрацювання.

Литвин також підкреслив, що "учорашня заява украй розмагнітила українських політиків" (заява генерального директора СОТ Паскаля Ламі, який заявив, що Україна не стане членом організації до кінця року).

Він повідомив, що спробував з'ясувати ситуацію в прем'єр-міністра Юрія Єханурова, однак, на жаль, нічого не прояснилося.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування