Жертва листівки про смерть Кучми від алкогольної інтоксикації виграв у Європі

Вівторок, 6 вересня 2005, 19:37

Колишня довірена особа Олександра Мороза на президентських виборах 1999 року, фігурант плівок Мельниченка Сергій Салов виграв справу в Європейському суді з прав людини.

Як йдеться у повідомленні прес-служби Європейського суду, він визнав порушення з боку України прав Салова.

Зокрема, суд одноголосно визнав порушення декількох статей Європейської конвенції з прав людини, а саме - право на свободу й особисту недоторканність, право на справедливий суд, право на свободу вираження думки.

Суд також присудив Салову грошову компенсацію в розмірі 227 євро 55 центів, а також ще 10 тисяч євро на відшкодування нематеріальної шкоди.

Адвокат Сергій Салов був заарештований у Донецьку 31 жовтня 1999 року, після восьмимісячного перебування в СІЗО він був засуджений до п’яти років позбавлення волі з відстроченням виконання вироку.

Салова засудили за перешкоджання здійснення виборчих прав громадян (стаття 127 частина 2 Кримінального кодексу України). Прокуратура Донецька обвинуватила адвоката в поширенні п’ятьох листівок із повідомленням "про смерть Кучми від алкогольної інтоксикації".

Сам Салов стверджує, що листівки знайшов у поштовій скриньці – вони виглядали як свіже число газети "Голос України".

На одному з оприлюдних записів Мельниченка чути, як тодішній губернатор Донеччини Віктор Янукович погодився з президентом Леонідом Кучмою, що треба "підвісити на ніч за яйця" суддю Куйбишевського райсуду Донецька Олександра Тупицького.

Цей суддя відправив справу Салова на додаткове слідство, зазначивши, що у діях донецького адвоката немає ознак кримінального злочину за статтею "перешкоджання здійснення виборчих прав громадян".

Кучма обурився, що прокуратура Донецька в зв'язку з діями судді була змушена порушити справу за наклеп на президента. Це передбачало, що сам Кучма мав давати свідчення по справі, чого він не хотів робити.

В підсумку суд змінив рішення і Салова засудили за статтею, яка не передбачала свідчень Кучми.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування