Кравченко звинувачує главу СБУ в розмовах про його фізичне усунення

Понеділок, 19 вересня 2005, 17:09

Колишній офіцер безпеки посольства України в Берліні, генерал СБУ Валерій Кравченко заявляє, що нинішній глава СБУ Ігор Дріжчаний обговорював можливість його фізичного усунення.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" сказав сам Кравченко.

Як відомо, Кравченко відмовився повертатися з Німеччини до України після того, як його відкликали з посади. У лютому 2004 він виступив із заявою про вказівки керівництва СБУ стежити за опозицією за кордоном. У вересні 2004 року він повернувся в Україну й кілька місяців провів у СІЗО.

"Я маю інформацію, що Дріжчаний, будучи керівником штабу по моєму виведенню з Німеччини, у присутності чотирьох осіб на Володимирській, 33 (центральне управління СБУ) розглядав питання про моє фізичне знищення на території Німеччини", - сказав Кравченко.

Він сказав, що на той момент Дріжчаний був заступником голови Служби безпеки України.

За словами Кравченка, ця нарада відбулася в період після оприлюднення його заяви 18 лютого 2004 і "до моменту появи в Берліні Миколи Томенка 26 лютого 2004 року".

"Більше того, за вказівкою Дріжчаного це ж питання розглядалося в головному управлінні СБУ на нараді в Синянського (тодішній керівник служби зовнішньої розвідки)", - додав Кравченко.

"На цій нараді були присутні кілька заступників Синянського й кілька начальників управлінь, а також співробітник зовнішньої контррозвідки. Там також розглядалося питання про моє фізичне знищення", - додав генерал.

За словами Кравченка, він наполягає на проведенні службового розслідування щодо Дріжчаного й Синянського.

Кравченко сказав, що ця інформація з'явилася в нього два з половиною місяці тому, однак він не повідомляв про це голові СБУ Олександру Турчинову, оскільки в них не було зустрічі в цей період.

На прохання прокоментувати заяву Кравченка прес-секретар СБУ Марина Остапенко сказала, що "останнім часом Ігор Васильович Дріжчаний дізнається про себе багато нового, але коментувати подібну нісенітницю немає ні часу, ні необхідності".

Остапенко також звернула увагу, що Дріжчаний був призначений на посаду заступника голови СБУ тільки 19 лютого 2004, і кілька тижнів входив у курс справи – тому він не міг проводити такої наради в період 18-26 лютого, як про це заявив Кравченко.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування