Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК придумала, як не допускати фальсифікацій виборів

Понеділок, 12 вересня 2005, 18:48

На парламентських виборах в 2006 році виборець зможе сам обирати місце голосування, але для цього він має бути зареєстрований за місцем проживання, де його внесуть у списки для голосування.

Про це повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Марина Ставнійчук, передає "Інтерфакс-Україна".

"Принцип такий - виборець може бути включений у загальні списки один раз", - відзначила вона.

Ставнійчук нагадала, що відповідно до нової редакції закону про вибори народних депутатів, робітники районні й міські групи при виявленні в списках громадян, які мають кілька місць проживання, повинні направити їм запит із проханням визначитися, де вони будуть голосувати.

При цьому мають бути виконані норми закону "Про свободу пересування й вільний вибір місця проживання в Україні", які стосуються реєстрації по місцю проживання.

"Тобто якщо громадянин живе не як нелегал, а реєструє своє місце проживання й перебуває в правовому полі - якщо він має офіційно куплену квартиру або офіційно знімає квартиру", - пояснила вона.

Ставнійчук додала, що якщо протягом 15-ти днів виборець не відповідає на запит, він вноситься в списки за місцем постійної реєстрації. Багаторазове включення тих самих громадян у загальні списки виборців за місцем реєстрації будуть відслідковуватися спочатку робочими групами на рівні району, потім - на регіональному рівні й у ЦВК.

Заступник голови ЦВК відзначила, що така процедура складання списків виборців використається вперше. Разом з тим, вона вважає, що при складанні списків виборців за новою процедурою "вилізе недосконалість" певних положень у законі про свободу пересування.

Зокрема, це стосується легалізації громадян, які проживають тривалий час у будь-якому населеному пункті без реєстрації. Зокрема, у Києві багато людей знімає квартири без офіційного оформлення договору оренди, тому що хазяї квартир не йдуть на це. При цьому квартиронаймачі змушені погоджуватися з умовами хазяїв, оскільки попит на житло в столиці дуже великий.

Разом з тим виборці, які не легалізувалися за місцем проживання, для реалізації свого виборчого права зможуть скористатися відкріпними посвідченнями, які вони будуть мати можливість одержати за місцем постійного проживання, де будуть внесені в списки виборців.

За словами Ставнійчук, механізм використання відкріпних посвідчень, виписаний у новій редакції закону про вибори народних депутатів, практично аналогічний механізму, що застосовувався при переголосуванні другого туру на президентських виборах 2004 року.

Цей механізм, відзначила вона, є "дуже твердим" і передбачає строгий контроль й облік використання відкріпних посвідчень, яких буде виготовлено тільки 2% від загальної кількості виборців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування