Терьохін запланував зростання ВВП у 6,5% і нульову інфляцію

Четвер, 4 серпня 2005, 16:22

Зростання реального ВВП України в поточному році складе 5,5-6,5%, тому намір Міністерства економіки переглянути прогноз зростання економічних показників до 6-6,5% цілком виправданий.

Так вважає керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

"Прогноз Мінекономіки по корекції я вітаю. 5,5-6,5% (росту ВВП) - це на сьогоднішній день більш-менш коректний прогноз. Але це формат інерційного росту - за рахунок інвестиційного заділу і споживчого попиту попереднього років", - сказав Литвицький журналістам.

За його словами, незважаючи на зниження росту ВВП у поточному році вплив його на соціальну сферу може виявитися вищим, ніж у минулому році.

"Якщо цього року збережеться тенденція зростання реальних доходів населення вдвічі високими темпами, ніж у минулому році, то уряд зможе сказати, що соціальна віддача економічного зростання вище, ніж торік", - відзначив Литвицький.

За його словами, у поточному році негативна динаміка спостерігається в оптовій і зовнішній торгівлі, а також у будівництві, при цьому інші галузі демонструють уповільнення росту.

Тим часом високе зростання виробництва в сільському господарстві не може компенсувати зниження динаміки виробництва в інших галузях.

Говорячи про інфляцію в третьому кварталі, Литвицький повідомив, що сезонні фактори зниження індексу роздрібних цін багато в чому нейтралізуються іншими факторами, що не дозволяє розраховувати на підсумкову дефляцію в липні-серпні.

У цілому, по оцінці міністра економіки Сергія Терьохіна, у липні інфляція буде трохи вище нуля, а в серпні не виключена незначна дефляція.

Як відомо, зростання реального ВВП в Україні в червні 2005 року в порівнянні з аналогічним періодом 2004 року сповільнився до 1,1%, а за підсумками першого півріччя - до 4%.

Найвищий темп зростання ВВП був зафіксований у січні - 6,5%.

Реальний ВВП України в 2004 році виріс на рекордно високі 12,1% при інфляції 12,3%, тоді як у 2003-м ці показники складали відповідно 9,4% і 8,2%.

Уряд України, відправлений у січні 2005 року у відставку, прогнозував зростання ВВП у 2005 році на 6,5% при інфляції 8,7%. Однак нинішній уряд переглянув прогноз вбік збільшення до 8,2% при інфляції 9,8%.

Однак, за даними директора департаменту економічної і соціальної політики Міністерства економіки Вадима Пищейка, прогноз росту ВВП може бути знижений з 8,2% до 6-6,5%.

Інфляція в Україні в січні-червні склала 6,4%.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування