Людина Березовського попереджає Мельниченка, що на нього може чекати кримінальна справа

Вівторок, 30 серпня 2005, 11:10

Керівник Фонду громадянських свобод, фінансованого російським олігархом Борисом Березовським, Алекс Гольдфарб заявляє, що майор Микола Мельниченко не може давати свідчень американському суду у справі Гонгадзе.

Про це йдеться у листі Гольдфарба у вівторок.

"Американський суд в принципі не має права проводити розслідувань - у нього немає слідчих функцій, і тому ніяких судових засідань, де Мельниченко давав би свідчення, бути не може в принципі", - йдеться в листі.

У зв'язку з цим Гольдфарб стверджує, що генпрокурор Святослав Піскун і Мельниченко "дають не зовсім точну інформацію", у зв'язку з чим в українських ЗМІ "спостерігається повна плутанина в поняттях щодо ситуації зі свідченнями Мельниченка".

"Що суд може зробити, так це зобов'язати Мельниченка дати свідчення представникам американського Мін'юсту у відповідь на повістку ("субпину"), якщо він відмовляється зробити це", - відзначає Гольдфарб.

За його словами, предметом судового розгляду є "не обставини вбивства Гонгадзе, а відмова Миколи від надання свідчень на тій підставі, що отриманий ним притулок нібито дає йому імунітет від слідчих дій, які виходять від влади України".

"Іншими словами Микола намагається представити розслідування, яке проводить Піскун, продовженням його, Миколи, політичних переслідувань", - говориться в листі.

Гольдфарб припускає, що Мін'юст, зі своєї сторони, "буде стверджувати, що йдеться не про політику, а про кримінальну справу, і тому притулок не захищає Миколу від прокурорської повістки".

"Судді треба буде вирішити, хто з них правий", - додає керівник Фонду громадянських свобод.

Як відомо, раніше Піскун повідомляв, що засідання американського суду, на якому Мельниченко повинен дати свідчення за запитом української Генпрокуратури, відбудеться 5 вересня.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування