ТНК викрили в монополізмі

Середа, 17 серпня 2005, 16:47

Антимонопольний комітет (АМК) України виявив наявність структурних ознак монопольного становища ТОВ "Торговий дім "ТНК-Україна" на ринку оптової торгівлі бензином у 2004 році.

Про це заявив виконувач обов’язків голови комітету Юрій Кравченко під час слухань у середу.

За даними комітету, ТНК торік реалізував більш 1,8 млн. тонн бензину, що становить 40% оптової реалізації бензину.

Також було виявлено ознаки колективної монополії з боку ТОВ "Лінос", АТ "Укртатнафта" ТОВ "НПК - Галичина" та групи "Лукойл", сукупна частка яких на загальнодержавних ринках моторних бензинів та дизельного пального у тому ж 2004 році склала понад 60% та 50% відповідно.

Юрій Кравченко також повідомив, що ще в квітні поточного року комітетом було направлено до низки нафтотрейдерів та нафтотпереробників письмові попередження щодо ознак виявленої індивідуальної та колективної монополії на 3-х товарних ринках.

Тоді комітет запропонував цим компаніям надати докази щодо існування між ними конкуренції.

"На сьогодні вичерпну та обґрунтовану інформацію щодо свого стану на товарних ринках надала лише група "Лукойл". "Лінос" та "ТНК-Україна" двічі просили комітет подовжити термін надання ними відповідей. У липні ми такі відповіді одержали, але на думку фахівців комітету вони є необґрунтованими", - зазначив Кравченко .

А "Укрататнафта", за його словами, взагалі проігнорувала позицію комітету щодо визначення їх монополістами".

Представники "Ліносу", "Укртатнафти" та "НПК-Галичина" під час виступів не переконали Антимонопольний комітет у відсутності на їхніх підприємствах ознак монополії. водночас вони пообіцяли надати вичерпні звіти найближчими днями.

У відповідь Юрій Кравченко нагадав їм, що за умови не надання потрібної інформації, закон дозволяє комітету прийняти рішення щодо стану на ринку окремих компаній в односторонньому порядку.

Рішення про визнання наявності або відсутності монополії у зазначених компаніях буде прийнято Антимонопольним комітетом наприкінці вересня або на початку жовтня.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування