Журналіста, який написав "пасквіль" на Ющенка, засудили на 3 роки

Четвер, 21 липня 2005, 16:19
Екс-редактора рівненської газети "7 днів" Василя Геруса засуджено до трьох років позбавлення волі за публікацію під час виборів псевдопрограми кандидата в президенти Віктора Ющенка.

Про це йдеться у вироку суду, повідомляє ІМІ.

Суд визнав Геруса винним за ст.364 ч.2 і ст.157 ч.2 Кримінального кодексу України — перевищення службових повноважень, які спричинили важкі наслідки, та перешкоджання реалізації виборчого права громадян.

Проте екс-редактора "7 днів" наразі залишили на волі, призначивши випробувальний термін - один рік. При цьому суд не заборонив Герусу займатися журналістською діяльністю, але зобов’язав його публічно, через засоби масової інформації, вибачитися перед Ющенком.

На думку виконуючого обов'язки головного редактора газети Світлани Калько, екс-редактор "7 днів" Василь Герус "просто став жертвою обставин, коли був змушений надрукувати псевдопрограму Віктора Ющенка", і яка стала причиною відкриття кримінальної справи проти нього.

"Цей "пасквіль" газета надрукувала згідно з договором з "Партією регіонів". Герус, звичайно, міг його не друкувати, але були певні "але"… Зараз же з нього зробили "стрілочника", "цапа-відбувайла", який у всьому винний, а тих, хто замовив цей матеріал, ніхто не чіпає. Ця справа проти Геруса є фактично розправою над ним. Ми бачимо, що журналістів, як душили раніше, так і душать зараз", - наголосила Калько.

Коментуючи хід судового засідання по цій справі та оголошення вироку Калько заявила, що "у колективу газети є підстави вважати, що суддя виніс упереджене рішення внаслідок тиску на нього". При цьому вона не повідомила, з боку кого міг чинитися тиск, оскільки, за її словами, "вона не володіє достатніми доказами".

У той же час у судовому вироку наголошується на тому, що "хоча підсудний своєї вини не визнав, однак його вина у вчиненні злочинів підтверджується сукупністю доказів, зібраних по справі та досліджених судом".

Так, зокрема, за свідченням виконавчого директора "Рівненського медіа-клубу" Хитрова, який був консультантом виборчого штабу Януковича по роботі з медіа, "тижневик "7 днів" сам відгукнувся на пропозицію надрукувати агітаційні матеріали політичної реклами штабу Януковича, а Герус прийшов до нього та взяв записаний агітаційними матеріалами компакт-диск для подальшого друку реклами в газеті".

Калько повідомила, що адвокати Геруса мають намір подавати апеляційні скарги у місцеві суди, а у разі їх незадоволення, звертатися до Верховного суду України. При цьому вона зазначила, що "зважаючи на певні обставини, вони очікують, що апеляційний суд не змінить попереднього рішення".

"Василь Герус після вироку перебуває у шоковому стані, але він налаштований рішуче і буде продовжувати боротися, включно до звернення до Європейського суду", - зазначила вона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування