Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна знайшла альтернативу російській нафті

Вівторок, 31 травня 2005, 18:05
Глава правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко вважає переговори українського й казахського президентів Віктора Ющенка й Нурсултана Назарбаєва "надзвичайно вдалими", оскільки із всіх питань порядку денного, зокрема, по нафтогазовій сфері, сторони досягли домовленості.

В інтерв'ю журналістам у вівторок в Актау Івченко підкреслив, що одним з основних обговорювалося питання створення спільного підприємства "Нафтогазу України" і казахської держкомпанії "КазМунайГаз".

СП займатиметься будівництвом 52-кілометрового нафтопроводу від Одеси до порту Південний, а також термінала в цьому порту для спільного використання Україною й Казахстаном.

Івченко розповів, що казахська сторона одержить "частину акцій у спільному підприємстві, що буде власником цього трубопроводу й терміналу".

"Ми порушили питання в такий спосіб: якщо ми даємо частину власності одержувати на території України казахстанській стороні, значить, ми маємо одержати у власність щось на території Казахстану", - відзначив Івченко.

Він також підкреслив, що серед пунктів підписаної угоди між "Нафтогазом України" й "КазМунайГазом" є пункт не тільки про розробку вже існуючих родовищ нафти в Казахстані українською стороною, але й пошук нових родовищ.

У той же час Івченко відзначив, що поки рано говорити про конкретні обсяги нафти, які Україна змогла б добути в нових родовищах. "Я думаю, що в Казахстані ми можемо розраховувати в перспективі на розвідку запасів порядку від 30 до 50 млн. тонн нафти", - сказав він, відзначивши, що якщо мова йде про видобуток газу, то це будуть небагато менші обсяги - "від 10 до 20 млрд. кубометрів".

Івченко також заявив, що каспійська нафта для України буде дешевше, ніж російська, і Україна домовилася про її закупівлю в обсязі від 2 до 4 млн. тонн у рік.

"Сьогодні ціна на нафту, яку ми закуповуємо, - від $300 до $320 за тонну. Це та ціна, по якій ми її закуповували в травні. Я думаю, що казахстанську нафту, якщо говорити про червень, можна буде закуповувати по $305-310 за тонну", - сказав він.

"Вчора й сьогодні ми це обговорювали, і приблизно за цими цінами ми будемо закуповувати, але ми ще побачимо, як у червні складеться ціна на нафту в Середземному морі", - відзначив Івченко.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи буде казахстанська нафта дешевше російської, глава НАК підкреслив: "Сьогодні ми, так чи інакше, вийшли на світові ціни, що стосується нафти. Але якщо зрівняти ціну на нафту каспійську, яка йде транзитом через територію України, і на російську, яка буде із червня в Україні у зв'язку з підняттям вивізного мита з Росії, я думаю, що каспійська нафта буде для нас дешевше".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування