Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Конгрес США аплодував дружині Ющенка. Конгресменки одягли помаранчеві квіточки

Середа, 6 квітня 2005, 19:36
Президент України Віктор Ющенко подякував американському Конгресу за підтримку прагнення України до свободи протягом багатьох років.

Про це він заявив, виступаючи з трибуни конгресу у середу.

Ющенко зайшов до залу під оплески конгресменів, які вітали його стоячи. Дехто з конгресменів мав помаранчеві хусточки або прикраси на костюмах помаранчевого кольору. Ющенко їм тиснув руки, декого обіймав.

Ющенко почав промову зі згадки про те, що на стіні Конгресу написані слова "З багатьох одне".

За його словами, з неї почалась американська революція, боротьба за незалежність. "Моя дорога в цей зал пролягла через Майдан, де мільйони людей скандували "разом нам багато..." У цих девізах багато спільного", - відзначив Ющенко, згадавши про єдність двох народів у боротьбі за свободу.

Президент України назвав своє запрошення до Конгресу виявом поваги до української нації та підкреслив, що для нього велика честь говорити з трибуни, на якій стояли Вінстон Черчілль, Нельсон Мандела та Лех Валенса".

Він подякував президентам Бушу-старшому, Клінтону та Бушу-молодшому за "незмінну повагу до України і підтримку в особливо важкі часи". Особливу повагу він також висловив президенту Рональду Рейгану за його відданість справі свободи України.

Ющенко наголосив, що перші слова про підтримку свободи України вона почула саме зі стін Конгресу ще коли не була самостійною державою.

"Ми почули їх, бо відчували спорідненість у просторі свободи. І нас у ньому не могла поділити жодна залізна завіса", - наголосив Ющенко.

Він нагадав, що у Вашингтоні стоїть пам’ятник "батьку нації" Тарасу Шевченку, де вибиті слова про "свого Вашингтона з новим і праведним законом".

За його словами, "американський приклад свободи ніколи не втрачав для українців своєї притягальної сили", а "антиамериканські фобії завжди зазнавали в Україні краху".

Ющенко також сентиментально згадав, що завдяки одній з програм уряду США він познайомився зі своєю дружиною Катериною Чумаченко, любов і вірність якої підтримувала його у складні часи, за що він безмірно вдячний.

В цей час конгресмени несподівано встали і почали аплодувати. Катерина Чумаченко, яка була присутня у Конгресі, також підвелася. Було видно, що вона розчулена і в неї виступили сльози.

На дружині президента був костюм пісочного кольору з брошкою-сонечком помаранчевого кольору.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: