Янукович погрожує Кваснєвському і Солані новою революцією

Понеділок, 11 квітня 2005, 11:14
Лідер Партії регіонів Віктор Янукович попереджає, що через переслідування його прихильників в Україні може початися нова революція.

Про це йдеться у зверненні Януковича до учасників минулорічних "круглих столів", які відбувалися під час помаранчевої революції.

За його словами, дії української влади можна умовно порівняти з ситуацією, коли "французька революція починала з проголошення Декларації прав людини, а закінчувала пануванням терору".

"Фальшивими виявилися декларації нової влади щодо забезпечення свободи слова і прав людини. Проводяться масові звільнення прихильників Януковича з роботи, ведеться незаконна люстрація. Створюються чорні списки неугодних. …На наше переконання, в Україні розв'язано терор проти політичних опонентів нинішньої влади", - говориться у зверненні.

На думку Януковича, щодо цього "показовою" є справа Бориса Колесникова.

За його словами, в цій справі "використано весь арсенал протиправних дій при затриманні Колесникова, спроби позбавити заарештованого адвокатського захисту (варто зазначити, що адвокат, проти якого здійснюється прокурорське свавілля, раніше захищав Юлію Тимошенко й нині відстоює права матері Георгія Гонгадзе)".

"Ми вбачаємо у протиправних діях влади спробу дискредитувати лідерів опозиції і таким чином розв'язати проблему наявності мільйонів людей, які не голосували за діючого президента. Однак це не лише не розв'яже так званої проблеми східних та південних регіонів України, а й породить нові, причому дуже небезпечні", - зазначає Янукович.

"Якщо вчасно не спинити організоване владою "полювання на відьом", Україна може опинитися на порозі чергової революції", - наголошує лідер Партії регіонів.

За його словами, опозиція готова до конструктивного діалогу з владою, але вона не буде миритися "з політичним розправами над своїми однодумцями".

Янукович закликав міжнародних посередників "силою свого високого авторитету попередити небезпеку чергового протистояння, спровокованого невиваженими кроками офіційного Києва в питаннях внутрішньої політики".

Він також висловив стурбованість тим фактом, що офіційні представники міжнародних організацій, які мали б сприяти у подальшому виконанні миротворчої місії, "фактично саботують продовження процесу посередництва й примирення двох сторін".

Особливо образило Януковича те, що під час недавнього візиту в Україну спостерігач ПАРЄ Ганне Северінсен відмовилася від переговорів з лідерами опозиції.

Як відомо, у переговорах сторін під час помаранчевої революції брали участь екс-президент Кучма, президент Польщі Александер Кваснєвський, Литви Валдас Адамкус, спікер російської Держдуми Борис Гризлов, представник ОБСЄ Ян Кубіш та верховний комісар ЄС Хав'єр Солана.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування