Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко створить ще один газовий консорціум. З Туркменбаші, Назарбаєвим і Путіним

Середа, 23 березня 2005, 11:33
Президенти України і Туркменістану обговорили можливість створення газотранспортного консорціуму по територіях Туркменістану, Казахстану, Росії (через Олександрів Гай і Новопсковськ) та України для транспортування газу в Україну і ЄС.

"Більшу частину переговорів ми присвятили цьому напрямку, бо участь у спільних енергетичних проектах - одна з найактуальніших нині тем", - сказав український президент після зустрічі журналістам, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, Україна нарешті демонструє свої можливості у питаннях спільного видобутку нафти й газу та в питаннях інвестиційних пропозицій.

Проект газотранспортної системи, яка би пролягала територіями чотирьох країн, Ющенко назвав перспективним і таким, що є альтернативою іншим проектам, проте не вступає з ними в протиріччя. "Це не конфлікт проектів, а гармонізація можливостей", - наголосив український лідер.

За його словами, тепер слід починати переговори з Казахстаном і Росією. "Ми роками не вичерпували наших можливостей, і тепер маємо сформувати свої пропозиції і надати нашим відносинам нової якості", - сказав Віктор Ющенко.

Також він зазначив, що "головним бар'єром" під час переговорів про енергетичні проекти часто є "політичний фактор". "Ми маємо взяти цей бар'єр і запропонувати Європі цей проект у новій якості", - сказав президент.

За його словами, це позитивне рішення цього питання вигідне, в першу чергу, країнам-учасницям консорціуму, оскільки західноєвропейські країни і так ефективно справляються з диференціацією енергетичних поставок.

Коментуючи підсумки переговорів загалом, український президент зазначив, що задоволений результатами, і тепер справа за урядами двох країн, які мають у відповідних документах зафіксувати домовленості, досягнуті на найвищому рівні.

У цих документах має бути чітко прописано шлях їхньої реалізації найближчим часом, наголосив президент. Зокрема, окрім енергетичної, мова йде про співпрацю в торгівельній, гуманітарній і військово-технічній галузях.

"Між країнами треба сформувати чіткий план дій. Завдяки такому підходу вийдемо на конкретні шляхи взаємовигідної співпраці, в першу чергу в енергетичній галузі", - сказав Ющенко.

За словами туркменського лідера Сапармурата Ніязова, Україна та Туркменістан мають нагоду підняти свої відносини на новий рівень, враховуючи свої національні інтереси.

Ашхабад зацікавлений у співпраці в галузі оборонної промисловості, зокрема модернізації військової техніки - танків, літаків та артилерії.

Окрім того, сторони порушували питання боротьби з тероризмом, збереження миру у світі та регіоні.

Ніязова також зацікавила пропозиція Ющенка допомогти з навчанням туркменським студентам в українських вузах.

Читайте також:

Ющенку не вдалося вибити у Туркменбаші дешевий газ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування