Луценко дзвонив тещі, щоб порахувати граблі. Інші повинні зробити так само

Вівторок, 22 березня 2005, 10:58
Керівників міліції, які відмовляться добровільно заповнити декларацію про доходи, перевірить Департамент внутрішньої безпеки МВС.

"Якщо людина відмовилася від заповнення декларації, то, безумовно, це чесна й порядна людина, і ми будемо тільки раді в цьому переконатися", - заявив газеті "Грані плюс" керівник Департаменту внутрішньої безпеки МВС Олександр Новіков.

"Ви навіть не уявляєте, як нам буде приємно провести службову перевірку й оголосити всій країні, що ця людина не просто чесна, вона - кристально чиста, може навіть претендувати на підвищення", - додав Новіков.

Він розповів, що у міністра внутрішніх справ Луценка знайшовся час заповнити декларацію.

"Мені було дуже приємно, коли міністр заповнював декларацію, дзвонив дружині, тещі, тестю. Вони з'ясовували, скільки в них граблей на ділянці, який обсяг двигуна в машини. І все було чесно заповнене".

"Ніяких проблем у міністра не виникло, Юрій Віталійович збирається заповнювати декларацію й надалі", - сказав Новіков.

На питання, що буде, якщо співробітник МВС нечесно заповнить декларацію, Новіков сказав: "Його замучить совість. Будити совість - це наша робота".

Новіков також повідомив, що, крім декларації про доходи працівників МВС, "з наступного року ми вводимо перевірку відповідності доходів і витрат".

За його словами, цього року проводити таку перевірку "нема сенсу". "Технологічно неможливо перевірити. Цього року ми зможемо контролювати доходи, а перевірити витрати за попередній період ми не зможемо".

"Ми консультуємося з податківцями і постаралися перекрити всі можливі форми маніпуляцій. Часто буває так. У декларації людина пише: я, мовляв, скромний службовець, проживаю в крихітній службовій квартирі... А до нас надходить інформація, що насправді цей скромняга живе у власному чотириповерховому будинку. Що ми робимо? Проводимо перевірку".

"Раніше людина просто приносила довідку, що він, мовляв, прописаний у цій своїй "гостинці", і з нього автоматично знімалися всі претензії. Тепер, за новими правилами, співробітник міліції повинен вказувати не місце прописки, а місце фактичного проживання. І він стоїть перед дилемою: або він пише правду про чотириповерховий особняк, і це спричиняє дуже неприємні питання. А якщо він пише неправду, то це знову ж спричиняє серйозну відповідальність", - сказав Новіков.

На питання, чи не є прохання заповнити декларацію обмеженням прав, Новіков сказав: "Ні. Міністр мені сказав: "Олександр Васильович! Тут, у міліції, працюють дуже чесні люди - вони мені самі про це говорили. А ми їм не даємо ніякої можливості це довести!"

"Так дайте їм таку можливість - дайте їм можливість написати: "Я - чесний, я - бідний!". Написати, і розписатися. І всі питання відпадуть. А всі чутки, плітки й наклепи - це наклеп! Всі розмови, що хтось "кришує" бандитів, або займається торгівлею наркотиками й організує вбивства людей - все це наклеп і брехня!", - процитував Новіков Луценка.

Новіков також сказав, що Луценко не боїться, що в результаті перевірок почнеться масове звільнення керівного складу МВС.

"Практика показала, що найлегше укомплектувати керівні посади", - сказав він.

На питання, чи не побоюється Новіков інцидентів, подібних випадку з Юрієм Кравченком, він сказала: "Тобто - людина сіла, підрахувала, що він, виявляється, мільйонер і не виніс цього жахливого відкриття? Упевнений, фатальних інцидентів не буде. У крайньому випадку, відпоїмо болезного валеріанкою".

"Українська правда"

Читайте також:

Міністр МВС Луценко: Курочкін проходить по справі Бакая. А генерала Пукача я прошу терміново дати знати про себе - його можуть убити

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування