Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Списків сексотів не існує, але всіх кандидатів у чиновники перевірятиме СБУ

Четвер, 17 березня 2005, 21:05
Служба безпеки України планує разом із секретаріатом президента організувати перевірку всіх претендентів на вищі державні посади.

Про це заявив голова СБУ Олександр Турчинов в інтерв'ю інтернет-виданню "Версії", опублікованому в четвер.

На запитання про те, чи проходять зараз, як це було раніше, всі кандидати на високі державні посади перевірку в спецслужбі, Турчинов відповів:

"В тім-то й проблема, що подібна перевірка сьогодні здійснюється, так би мовити, факультативно".

"Ми зверталися й до президента, і до держсекретаря з проханням поновити цю технологію, оскільки іноді на посади призначають людей, у яких проблеми з законом", - додав голова СБУ.

За його словами, якщо які-небудь причини (перебування під слідством, у розшуку, наявність певних судових рішень) не дозволяють претендентові обіймати державну посаду, "однаково про це стане відомо, оскільки як тільки людина за посадою зобов'язана буде одержати доступ до державних таємниць, нами буде проведена перевірка".

Турчинов зазначив, що "знімати завжди складно, тому краще подібні випадки попереджати".

"Думаю, що найближчим часом ми разом із секретаріатом президента все-таки організуємо цей процес як на центральному, так і на регіональному рівні", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про ставлення до люстрації й до ідеї оприлюднення імен таємних агентів спецслужб, Турчинов зазначив, що може "засмутити багатьох, хто чекає п'янкого моменту викриття свого сусіда або начальника".

Підкресливши, що будь-яка спецслужба використовує технологію встановлення агентурних відносин, а СБУ, крім того, не має офіційної спадковості з КДБ, Турчинов додав: "Якщо структура йде на "здачу" своїх агентів, то вона втрачає не лише своє значення, але й самоповагу, а виходить, перестає працювати".

Крім того, за словами голови СБУ, "досить давно, ще до московського путчу (ГКЧП) було ухвалене рішення про знищення всіх списків агентури КДБ, оскільки в комітеті працювали непогані аналітики й багато керівників розуміли, чим все може скінчитися".

"Було лише залишено архівний список тих агентів, які мали історичне значення. Це агенти, які працювали в тилу ворога під час Великої Вітчизняної, партизани. Вони ризикували своїм життям. Це вже наша історія", - додав Турчинов.

"Кожний, кого обвинувачують у подібному, може в суді відстояти свою позицію й чесне ім'я, оскільки документальних доказів не існує. І ті, хто шантажує розкриттям списків КДБ, відверто блефуют", - запевнив голова СБУ.

Негативно відповів Турчинов і на запитання, чи вдалося йому після приходу в СБУ ознайомитися з власним досьє: "Матеріали збиралися, але нелегально. Як нелегально матеріали збиралися, так нелегально вони й знищувалися".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
15:22
футболЛунін увійшов до символічної збірної Ліги чемпіонів за версією SofaScore
15:15
Відновлення економіки: Зеленський запросив сінгапурських інвесторів на спільну з ЄС конференцію
15:03
На поверхні Сонця протягом 12 годин відбулися два вибухи найвищого класу потужності
14:41
WP: Українські командири очікують, що нові військові прибудуть погано підготовлені
14:20
фото, відеоНа українських волонтерів у Празі напали російськомовні іноземці
14:18
тенісШвьонтек розгромила росіянку Потапову за 40 хвилин на Ролан Гаррос
13:57
Керівникам Boeing навряд чи будуть пред'явлені звинувачення у зв'язку з катастрофами 737 MAX - Reuters
13:42
Зеленський: США мають дозволити бити по Росії ракетами ATACMS
13:25
На станції метро "Вокзальна" у Києві розпочнуть капітальний ремонт ескалатора
13:24
Прямо з фронту до сина на День народження: полярники показали щемливе відео сюрпризу бійця
Усі новини...
Реклама: