Проти Кучми вимагають порушити кримінальну справу, щоб він вибачився

Четвер, 17 лютого 2005, 15:40
Всеукраїнське об'єднання "Громада", очолюване екс-прем'єром Павлом Лазаренком, звернулося в Генеральну прокуратуру України й Шевченківський місцевий суд Києва із заявами про порушення кримінальних справ проти екс-президента Леоніда Кучми, колишнього генпрокурора Михайла Потебенька і колишнього заступника генерального прокурора України Миколи Обіхода.

Про це заявив у четвер на прес-конференції перший заступник голови партії Юрій Філяк.

Він повідомив, що заяви подані у зв'язку з наявними в діях згаданих осіб ознаками злочинів, а також заявою Лазаренка про захист честі, гідності й ділової репутації.

Філяк заявив, що метою цих заяв є спростування "справи Лазаренка", яка, за його словами, сфабрикована Кучмою й Потебеньком, щоб усунути лідера "Громади" як найбільш реального в той час опозиційного кандидата на пост президента України.

"Ні в кого не викликає сумніву, що справа Лазаренка має винятково політичний і замовний характер", - йдеться в оприлюдненій на прес-конференції заяві партії.

У заяві в Генеральну прокуратуру партія просить порушити кримінальну справу проти Кучми, Потебенька, Обіхода, а також ще низки чиновників у зв'язку із присутністю в їхніх діях ознак злочинів, передбачених 13-тьма статтями Кримінального кодексу України.

За словами Філяка, в заяві до Генпрокуратури знаходяться 92 доведених факти про те, що Кучма сфабрикував справу Лазаренка.

У позовній заяві в Шевченківський суд столиці політрада партії просить суд зобов'язати Кучму, Потебенька й Обіхода привселюдно вибачитися перед Лазаренком й політичною партією "Громада" у тих же засобах масової інформації, які раніше поширювали їхню заяви і висловлення, зокрема, на телеканалі "Інтер".

Філяк також нагадав, що, відповідно до недавнього рішення Шевченківського суду Києва, телеканал "Інтер" зобов'язаний надати Лазаренкові 30 хвилин ефірного часу для спростування інформації, яка містилась у показаному каналом чотирисерійному фільмі "Справжній детектив".

Лазаренко, який очолював український уряд в 1996-1997 роках, з 1999 перебуває під слідством у США. Прокуратура США обвинувачує його у відмиванні $114 млн. через приватні американські фінансові установи.

В Україні проти Лазаренка також висунуто обвинувачення у фінансових махінаціях і ряді інших злочинів. У Швейцарії він уже визнаний винним у відмиванні грошей і засуджений Женевським судом до 18 місяців тюремного ув'язнення умовно.

Генпрокуратура України назвала Лазаренка замовником убивств народних депутатів Євгенія Щербаня й Вадима Гетьмана.

Як повідомлялося, Шевченківський місцевий суд Києва задовольнив позов екс-прем'єра України Павла Лазаренка про визнання недостовірної інформації фільму "Справжній детектив", виготовленого ТРК "Альтернатива" і показаного телеканалом "Інтер" у березні-квітні 2004 року. У фільмі мова йде про причетність Лазаренка до замовних убивств народних депутатів Щербаня й Гетьмана.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Інтер транслюватиме Лазаренка 30 хвилин

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування