Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Піскун не вважає себе правоохоронцем. Він перевірятиме "Криворіжсталь" і боротиметься з корупцією

Вівторок, 1 лютого 2005, 11:27
Генпрокуратура України розпочинає перевірку законності приватизації об’єктів державної власності, куплених останнім часом.

Про це повідомив у своєму виступі на колегії ГПУ генпрокурор Святослав Піскун у вівторок.

"Є перелік цих об’єктів, і, згідно нашого плану, ми методично розпочинаємо цю роботу. Про результати ви будете дізнаватися", - сказав Піскун, зазначивши, що з цього приводу є багато звернень, в тому числі з боку народних депутатів.

Піскун вважає необхідним посилити боротьбу із корупцією, в тому числі у вищих ешелонах влади. "У нас сьогодні офіційні корупціонери в Україні – громадяни, які займають посаду щонайбільше секретаря або голови селищної ради", - підкреслив Піскун, зіронізувавши, що "немає у нас корупції в Кабміні, МВС, СБУ, податковій".

В зв’язку із цим Піскун вважає за необхідне створити Національне бюро розслідувань, "на яке покласти функції боротьби з корупцією". Піскун підкреслив, що особлива увага приділятиметься економічній безпеці держави.

Серед першочергових завдань Генпрокуратури Піскун назвав вирішення кадрової проблеми. "Органи прокуратури повинні очиститися від людей, які зганьбили звання прокурора", - підкреслив він. Водночас Піскун заявив про необхідність перегляду рішень щодо незаконного звільнення працівників прокуратури.

Генпрокурор дав завдання протягом лютого-березня провести позачергові атестації працівників прокуратури, на адресу яких були повідомлення про зловживання.

З іншого боку, Піскун доручив переглянути склад прокурорських атестаційних комісій. За його словами, тепер ці комісії "будуть головним інструментом кадрової політики", і вже не прокурор одноособово прийматиме рішення про звільнення того чи іншого працівника, а атестаційна комісія.

Генпрокурор висловив готовність здійснювати кроки для виконання зобов’язань стосовно функцій прокуратури, які взяла на себе Україна при вступі до Ради Європи (скасування функції загального нагляду). "Ми будемо робити все, щоб прокуратура була асимільована в європейські стандарти", - сказав Піскун, зазначивши, що "у нас є три-чотири місяці, щоб дати пропозиції".

Він повідомив, що підготував звернення "до нового голови держави" з проханням скасувати укази та незаконні акти, що "стосуються узгодження кадрових призначень в органах прокуратури з адміністрацією президента або секретаріатом президента".

Піскун підкреслив, що "незалежність прокуратури у своїй діяльності є одним з найголовніших європейських стандартів". Він також підкреслив у зв'язку з цим, що в Україні прокуратура є самостійним органом, який не належить ні до МВС, ні до Мін’юсту.

"Коли говориться, що правоохоронні органи в Україні погано працюють, це зовсім не стосується органів прокуратури, тому що ми не належимо до правоохоронних органів", - сказав він.

Також Піскун пообіцяв приділяти більше уваги розслідуванню резонансних кримінальних справ, і повідомив про доручення протягом місяця "перевірити законність всіх нормативних актів МВС про застосування оперативно-розшукових заходів" (стеження, прослуховування тощо).

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування