Через "брєд" Росії в майбутньому уряді ніхто не буде нею займатися

Четвер, 20 січня 2005, 17:37
Кандидатура нового прем'єр-міністра України буде залежати від того, на який курс зробить ставку президент Ющенко і який з факторів - "близькість до президента, політична вага, функції кабінету міністрів" - візьме гору.

Таку думку висловив в інтерв'ю агентству "Новости – Украина"
політолог Дмитро Видрін.

"Кандидатуру прем'єра можна прогнозувати, виходячи із завдань, які поставить перед новим урядом Віктор Ющенко", - сказав Видрін.

Аналізуючи кожний з перерахованих факторів, він назвав серед претендентів на посаду прем'єра Івана Плюща, Петра Порошенка, Юлію Тимошенко, Олександра Зінченка.

"Якщо буде грати роль фактор близькості до президента, те це можуть бути старі друзі або родичі Ющенка. Наприклад, Плющ або Порошенко. Якщо на посаду буде призначатися людина, що має велику політичну вагу, то це Юлія Володимирівна", - сказав політолог.

Серед основних завдань новосформованого уряду Видрін назвав "не тільки збереження кращого з того, що було досягнуто раніше, але й необхідність нових проривів".

"У цьому плані немає людини, рівної Юлії Тимошенко за енергетизмом. Юлія Володимирівна - майстер бліцкригів. До того ж, більшого внеску, ніж зробила Тимошенко в революцію, не зробив ніхто", - вважає політолог.

В той же час, на його думку, не виключена можливість обрання на пост прем'єр-міністра України Олександра Зінченка. "Шанси Зінченка, котрий був главою виборчого штабу Ющенка й виніс всі обтяження виборчої кампанії, також досить високі", - сказав Видрін.

Коментуючи майбутню політику України стосовно Росії, політолог прогнозує, що "однієї людини, відповідального за цей напрямок, в уряді не буде".

"Робота в цьому напрямку не буде монополізована однією людиною. Цим будуть займатися різні відомства – міністерство економіки, міністерство оборони. До того ж, Росія сама ускладнює завдання, висуваючи ряд абсурдних претензій до Юлії Тимошенко. Людина, що має гарні відносини із представниками еліт, блокується. Це повний "брєд", а не абсурд навіть", - сказав Дмитро Видрін.

Як повідомлялося раніше, у вересні 2004 року Головна військова прокуратура РФ винесла постанову про залучення Тимошенко до відповідальності в якості обвинувачуваної в справі про нецільове використання бюджетних коштів, виділених на оборонні потреби керівниками Міноборони РФ.

Представники партії "Батьківщина", головою якої є Тимошенко, розцінили це як спробу грубого втручання у внутрішню політику України.

У свою чергу, політолог Володимир Полохало вважає, що "перші сто днів покажуть, який Ющенко президент".

"Про це можна буде судити після його перших указів, перших кадрових призначень, з того, який курс обере новообраний глава держави", - сказав Полохало.

На думку політолога, Віктор Ющенко "еволюціонував від помірковано компромісного політика до розуміння того, що українському суспільству потрібні радикальні дії".

"Безумовно, вони (дії) мають бути правовими, цивілізованими й толерантними, але радикальними. Саме це буде для суспільства показником того, чи закріпить Ющенко завоювання революції", - сказав Полохало.

Політолог також підкреслив, що критичною точкою цього процесу стануть парламентські вибори 2006 року.

Коментуючи можливу політику України щодо Росії після обрання Ющенка президентом, політолог висловив думку, що "потрібно будувати нову схему відносин".

"І ця схема має бути діаметрально протилежною тій, яка була між президентами Кучмою й Путіним. Відносини України й Росії мають будуватися на рівноправності й повазі. Протягом останніх двох років цього не було", - сказав Полохало.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування