Представники Януковича сказали своє останнє слово. Шуфрич боїться польської шляхти

Середа, 19 січня 2005, 20:47
Завершила виступ у Верховному суді сторона Януковича, яка вимагає визнати голосування 26 грудня таким, що не дозволяє встановити реальні результати і вимагає призначити нові вибори.

Виступ тривав відведені годину й 50 хвилин.

За словами Нестора Шуфрича, якщо суд підтвердить рішення ЦВК і визнає легітимність президентства Ющенка, "це буде кінцем демократії в Україні, а може й самої України".

"Ми приречені домовитися під час нових виборів", - сказав він, відзначивши, що суспільство розкололося між двома лідерами.

Шуфрич апелював до того, що після голосування 21 листопада в Україні "мали місце антидержавні, незаконні й антиконституційні дії, що отримали назву помаранчева революція", яку він назвав "нічим іншим, як брутальною політтехнологією".

Згадуючи інтерв'ю президента Польщі Кваснєвського, в якому той коментував події в Україні, Шуфрич сказав, що наштовхується на думку, що "чи не повернулися часи, коли польська шляхта панувала в Україні".

Представник Януковича Михайло Добкін у своєму виступі підкреслив: "результат голосування не став вибором українського народу".

"Він став вибором однієї людини, котра протягом останніх років будувала закулісну політику в Україні – ім'я цієї людини Кучма".

Раїса Богатирьова у своєму виступі підкреслила, що рішення Конституційного Суду (про дозвіл голосувати на дому інвалідам усіх груп), яке було ухвалене напередодні голосування було "не забезпечене організаційними, технічними та іншими можливостями і тому залишається паперовим правом, тобто по суті його немає".

Вона закликала визнати неможливим установити результати виборів. "У протилежному випадку глядачі побачать декорацію у виставі з назвою вибори президента України", - сказала вона, маючи на увазі судовий процес.

Депутат Вернидубов у своєму виступі, торкаючись пояснень представників ЦВК протягом процесу, сказав, що він "вперше в житті слухав звіт ідеального органу про ідеальну роботу".

Адвокат Віктор Нікозаков наголосив, що на виборчих дільницях "загинуло 9 наших співгромадян", а Віталій Хомутинник підкреслив, що правом голосувати на дому скористалися 531 964 громадян, при тому що в Мінпраці зареєстровано 2,7 мільйонів інвалідів, з яких лише 320 тисяч першої групи.

Представник Януковича Шіфферлі підкреслив, що сума порушень, які існували, "не може призвести до меншого покарання, аніж анулювання результатів виборів".

Свій виступ швейцарський адвокат закінчив українською мовою і закликав "щоби сила права перемогла право сили".

Починаючи виступи в дебатах представників ЦВК заступник голови Марина Ставнійчук зазначила, що "навряд чи хтось може змагатися в красномовності" з народними депутатами.

"Вони звикли виступати, багато обіцяти на Майданах, можливо, колись виконувати", - зазначила вона.

За словами Ставнійчук, "особливо цинічним" є покладання відповідальності на членів ЦВК з боку народних депутатів, які приймали недосконалі закони.

"Вони виправдовують себе, що вони були змушені, та ні шановні, не треба гратися! Треба виймати позицію, її треба займати, і нести за неї відповідальність", - сказала вона.

На думку Ставнійчук, весь зміст скарги Януковича "не ґрунтувався на фактичних порушеннях, які би носили системний характер".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування