Україна завдасть смертельного удару по ідеології Вашингтона

П'ятниця, 14 січня 2005, 13:53
Вивід українських військ з Іраку завдасть практично смертельного удару "по широко розрекламованій багатонаціональній дивізії, яка була розгорнута в Іраку з ініціативи Польщі".

Така думка висловлюється в редакційному матеріалі американського видання "The New York Times".

Рішення Кучми вивести війська з Іраку після смерті там восьми українських військовослужбовців видання називає кінцем класичного "шлюбу з розрахунку".

"The New York Times" нагадує, що Кучма ввійшов у коаліцію, в основному, щоб "своєю участю купити готовність Вашингтона крізь пальці дивитися на неприкриту корупцію, що супроводжувала все його правління".

"І потім, коли прозахідний кандидат-реформатор Ющенко у важкій боротьбі на президентських виборах здолав кандидата, виставленого Кучмою, чинний президент, хоча правити йому залишилося вже лічені дні, вирішив, певно, не віддавати Ющенку політичні прибутки від рішення вийти з війни", - говоритися у статті.

На думку авторів, "жодного подиву" цей крок України не викликає, але "з огляду на те, що увага всього світу усе ще прикута до цієї країни", цей крок "просто не можна не помітити".

Видання нагадує, що український контингент був п'ятим за величиною в Іраку, і це п'ята країна, що виходить із коаліції (раніше вийшли Іспанія, Угорщина, Філіппіни й Гондурас).

"Вивід українських військ завдає серйозного - практично смертельного - удару по широко розрекламованій багатонаціональній дивізії, яка була розгорнута в Іраку з ініціативи Польщі", - говориться у статті.

Автори відзначають, що США витратили на створення цієї коаліції "великий політичний капітал" і "найбільше Вашингтон пишався підтримкою країн, що зовсім недавно стали демократичними - нібито тому, що вони краще могли оцінити кількість манни небесної, котра проллється на Ірак із приходом американців".

При цьому видання вказує, що як і керівництво багатьох інших країн, що входили в коаліцію, влада України у свій час вирішила за краще мати гарні відносини з Вашингтоном у перспективі, ніж реальний програш від відмови співробітничати з ним.

"Розвал коаліції в Іраку почався, коли вони зрозуміли, що все це, напевно, закінчиться зовсім нешвидко. Іншими словами, якщо ремонт будинку для вас обмежується фарбуванням, не нарікайте ні на кого, коли обвалиться стеля", - відзначає "The New York Times".

Читайте також:

КУЧМА ВИВОДИТЬ ВІЙСЬКА З ІРАКУ, життя солдата коштує 105 тисяч

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування