Начштабу Януковича просить Ющенка "не торпедувати"

Понеділок, 10 січня 2005, 10:47
Керівник виборчого штабу кандидата у президенти Віктора Януковича Тарас Чорновіл заявляє про підготовлюваний "експрес-спосіб" оприлюднення офіційних результатів виборів глави держави.

На прес-конференції у понеділок Чорновіл підкреслив, що відповідно до інформації, яка надійшла в штаб, у Центральній виборчій комісії готується проект рішення про встановлення офіційних результатів виборів, одним з пунктів якого буде "вказівка про публікацію цього рішення ЦВК".

"Це рішення буде в терміновому порядку передано в газети, щоб сьогодні вночі надрукувати його", - сказав він.

Чорновіл зазначив, що вважає це грубим порушенням закону про вибори президента. За його словами, штаб наполягає на збереженні права на оскарження результатів виборів.

Він не виключає того, що ЦВК оголосить офіційні результати вже після того, як закриється Верховний Суд, і в такий спосіб команда Януковича не встигне подати свою скаргу до публікації результатів виборів.

За словами Чорновола, юридична група штабу Януковича вже підготувала 500 томів документів до скарги, які вони мають намір передати у Верховний Суд.

Чорновіл не виключає, що прихильники Януковича можуть зайняти жорсткішу позицію у випадку, якщо не буде можливості оскаржити результати виборів у суді. При цьому не уточнив, у чому полягатиме така позиція.

Між тим, Чорновіл підкреслив, що штаб не має наміру закликати своїх прихильників до силових дій, хоча "це можна було б зробити хоч зараз", оскільки є "дуже радикально настроєні" люди.

Він також зазначив, що штаб Януковича наполягає, щоб його опонент Віктор Ющенко закликав своїх прихильників "не торпедувати" процес підбиття офіційних результатів виборів.

Крім того, Чорновіл повідомив, що штаб Януковича звернувся у Верховний Суд із проханням продовжити робочий день у понеділок для того, щоб після оголошення офіційних результатів виборів у штабу була можливість подати відповідну скаргу, а також щоб суд міг прийняти рішення про відстрочку публікації в газетах "Голос України" й "Урядовий кур'єр" офіційних результатів виборів.

"Ми хочемо пройти всю юридичну процедуру, щоб у відкритому судовому процесі
пролунали ті факти, ті обвинувачення, які в нас є", - сказав Чорновіл.

Він повідомив, що "має намір серйозно працювати над тим, щоб у випадку волюнтаристичних дій" штаб Януковича і його прихильники почали процедуру імпічменту щодо нового президента.

Чорновіл також повідомив, що Янукович виробляє принципи поведінки в судовому процесі з оскарження результатів виборів глави української держави.

За його словами, у Януковича "настрій діловий".

В той же час, Чорновіл підкреслив, що не хоче забігати наперед і говорити про подальші плани, однак команда Януковича розроблятиме тактику й стратегію поведінки у випадку будь-якого розвитку подій.

Підсумки голосування на президентських виборах вважаються офіційними після їх публікації в газетах "Голос України" й "Урядовий кур'єр" (офіційні друковані видання парламенту й уряду).

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування