Українці не хочуть до НАТО через…

П'ятниця, 20 грудня 2002, 14:14
Число cупротивників вступу України до НАТО перевищує число прихильників членства країни в Північноатлантичному альянсі.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" та компанією "Тейлор Нельсон Софрез Україна" з 27 листопада по 5 грудня. Були опитані 1,2 тис. респондентів у всіх регіонах України.

Згідно з даними опитування, 41,5% вважають, що Україна не повинна прагнути стати членом НАТО, 32,3% виступають за вступ України до альянсу, 26,2% вагалися з відповіддю на це запитання.

43,3% прихильників вступу України до НАТО вважають, що це надасть гарантії безпеки країні, 32,7% - буде сприяти рухові України у напрямі західної цивілізації, 24,7% - дозволить укріпити та модернізувати українську армію, 28,9% - сприятиме розвитку України як демократичної держави, 25% - сприятиме розвитку української економіки, 24,2%, - сприятиме підвищенню авторитету країни на міжнародній арені.

Разом з тим, серед супротивників членства України в альянсі більшість (42,2%) вважає, що це може залучити країну до військових дій НАТО, 35,3% - зажадає від України значних додаткових коштів, 25,3% переконані, що Україна в принципі повинна бути позаблоковою державою, 21,9% переконані, що НАТО є агресивним імперіалістичним блоком, 20,3% побоюються, що в Україні "господарюватимуть іноземці та іноземний капітал", 16,7% вважають, що вступ України до НАТО зіпсує відносини країни з Росією, 6,8% побоюються, що після цього в Україні буде розповсюджуватися західна культура і мораль.

Крім того, згідно з даними опитування, протягом останніх 4 років у населення України значно погіршилася думка про НАТО. Про те, що Північноатлантичний альянс є агресивним військовим блоком 1997-го року заявили 16% опитаних, 1998-го - 22%, 2002-го - 34%.

Водночас число тих, хто вважає НАТО миротворчою організацією поменшало з 17% - в 1997 році до 11% в - 1998 року і до 7% - в 2002 році. Тих, хто вважав НАТО оборонним союзом в 1997 році було 27%, в 1998 році - 32%, 2002 року - 32%.

При цьому директор інституту Евроатлантичної співпраці, народний депутат Борис Тарасюк вважає помилковою думку частини населення України про те, що для вступу країни до НАТО необхідні великі фінансові кошти.

Коментуючи дані соцопитування, Тарасюк відзначив, наприклад, що членський внесок Польщі до НАТО становить $40-50 млн. З його слів, внесок України при вступі до НАТО буде не набагато більшим.

Тарасюк також зазначив, що положення про те, що витрати на оборону в країні-кандидатові на членство до НАТО не можуть бути меншими за 2-3% від ВВП, є не директивними, а рекомендованими.

Він нагадав, що 2001-го року в Україні витрати на оборону становили фактично 1,25% від ВВП. Нещодавно Верховна Рада ухвалила рішення про те, що витрати на оборону повинні бути не менші за 3% від ВВП, відзначив депутат.

Таким чином, наголосив Тарасюк, мова йде не про те, що витрати повинні бути збільшені у зв'язку зі вступом до НАТО, а про те, щоб "привести в належний стан Збройні сили" України.

Разом з тим він вважає, що негативними чинниками, що вплинули на зниження числа прихильників вступу України до НАТО, є також останні події, пов'язані з альянсом. Зокрема, військові дії в Афганістані, в Югославії в 1999 році, а також наміри почати військову кампанію в Іраку.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування