Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Самоідентифікація" "Нашої України" не допустить вільного голосування по Януковичу

Середа, 20 листопада 2002, 17:34
Рішення про підтримку кандидатури Віктора Януковича на посаду прем'єр-міністра країни фракція "Наша Україна" ухвалить у четвер, повідомив її лідер Віктор Ющенко.

Разом з тим, коментуючи результати зустрічі з Януковичам журналістам у середу, Ющенко зазначив, що прийняття рішення про вільне голосування фракції не можливе.

Він підкреслив, що фракція буде наполягати на підтримці ініціативи підписання угоди про створення і функціонування урядової коаліції у парламенті. Відповідний проект документа вже розроблений фракцією.

"Наша Україна", повідомив Ющенко, звернулася до найбільшої фракції більшості "Регіони України" з проханням ініціювати й об'єднати навколо сформульованого політичного документа сили, які б могли взяти на себе відповідальність за вибір прем'єра і підтримку його програми, прийняття бюджету і комплексних політичних, економічних і соціальних ініціатив, "які потрібні Україні у цей складний період 2002-2004 років".

Ющенко підкреслив, що сторони обговорили багато питань, які цікавлять не тільки фракцію "Наша Україна". Ключовою тезою було те, що на сьогодні парламент розглядає вже десятого претендента на посаду прем'єра. "Кому це вигідно? Які політичні сили формують такий сценарій, щоб Україна знаходилася постійно у сфері дестабілізації?", - запитав він.

На думку Ющенка, розглядати будь-яку кандидатуру на посаду прем'єра без формування політичної коаліції у парламенті - "це авантюра". Він також висловив думку, що "це спроба спалити ще одну політичну силу, ще одного кандидата у прем'єри, або прем'єр-міністра".

Говорячи про запропонований проект угоди, Ющенко зазначив, що фракція сформувала погляди, які могли б стати ключовими підставами формування угоди про урядову коаліцію у парламенті.

Зі слів лідера фракції, у ході зустрічі не підіймалося питання про перерозподіл портфелів. "Ми звернулися до кандидата з одним проханням - якщо він адекватно, по-серйозному дивиться на сьогоднішню ситуацію, він повинен бути тією силою, яка зможе сформувати політичну коаліцію", - підкреслив він.

Ющенко зазначив, що на сьогодні необхідно визнати, що ні дев'ятка, ні четвірка не відбулися, і треба говорити про нову версію політичної консолідації. "Якщо до виборів прем'єра політичної консолідації не станеться, то у мене великий сумнів, що вона відбудеться після четверга", - цитує Ющенка Інтерфакс-Україна.

Тим часом член фракції "Наша Україна" Тарас Стецьків в інтерв'ю
UNIAN cказав, що "якщо якась частина "Нашої України" проголосує за кандидатуру Януковича, це означатиме, що фракція бере на себе політичну відповідальність". Він вважає, що "у даному випадку цього робити не можна, бо в такому разі "Нашій Україні" загрожуватимуть серйозні внутрішні тертя".

Стецьків висловив переконання, що "наша фракція взагалі не повинна голосувати, а ті люди, які проголосують, мають бути виключені з її лав". "Голосування за кандидатуру Януковича досить серйозно порушило б самоідентифікацію "Нашої України" як опозиційної сили", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування