НАТО у сварці з Києвом та Мінськом - Брюссель захищається від обійм Кучми

Понеділок, 18 листопада 2002, 12:31
Die Nato im Zwist mit Kiew und Minsk

Український президент Кучма цими вихідними заявив, що поїде на саміт НАТО до Праги, незважаючи на те, що Брюссель чітко визначився з тим, щоб Кучму туди не запрошувати. Білоруський президент Лукашенко, якому чеські власті не надали візи, й надалі вважає себе ізольованим.

Українскьий президент Кучма дозволив на вихідних заявити своєму прес-секретареві, що братиме участь у саміті НАТО в Празі, незважаючи на те, що Брюссель чітко визначився з тим, щоб Кучму туди не запрошувати. У Києві сказали, що Кучма запрошений на зустріч до Ради євроатлантичного партнерства. У Брюсселі поквапилися виправити це формулювання: вірно, що Україна, як й інші учасники Ради, була повідомлена про місце та час зустрічі, заявив речник Альянсу. На відміну від інших учасників, Кучма не отримав запрошення, і НАТО різними шляхами засвідчувало те, що не хотіло б побачити Кучму у Празі. США закидають українському президентові причетність до продажу радарних установок Іракові. Кучма це спростовує.

"Усе чи ніщо" у Києві

Чи справді Кучма прагне спровокувати великий скандал, ще не відомо. Багато з того, що наразі видає український президент, має зміст лише з внутрішньополітичної точки зору: пусті загрозливі міни у бік НАТО та символічна боротьба із Заходом усіма апробованими допіру засобами. Чеський міністр закордонних справ Свобода вважає, що з Києва до Праги прибуде делегація міністрів, щоб взяти участь у засіданні Ради та презентувати Україну на двосторонніх зустрічах з НАТО. Кучма спростував цими днями й цю версію. РНБО України вирішила, що до Праги на засідання Ради поїдуть як Кучма, так і Зленко. Проте НАТО цю ж зустріч вирішило провести на рівні міністрів закордонних справ.

Кучма діє, знаючи про долю свого білоруського колеги Лукашенка, якому чеські власті відмовили у видачі візи. Лукашенко може відчувати себе багато в чому схожим на Кучму. Як і останньому, НАТО та ЄС дорікають Лукашенкові авторитарним, недемократичним стилем правління, корупцією та торгівлею зброєю з країнами, які схильні до тероризму. Лукашенко, який якось назвав НАТО "жахливим монстром", без жодних сумнівів очікував від участі у празькому саміті хоч краплі додаткової легітимності – й у цьому сенсі він є панданом Кучмі. Вже у середині минулого тижня Лукашенко вдався до непродуманої вербальної атаки щодо Заходу. Він погрожував тим, що відмовиться контролювати білоруський кордон з Польщею, Литвою та Латвією й тим самим "забезпечить" західну Європу наркотиками та нелегальними мігрантами. Чеський заступник міністра закордонних справ Вондра, який відповідає за організацію саміту, в інтерв’ю "Білоруській діловій газеті" назвав ці висловлювання винятково невдалими. Тим, що Лукашенко таким чином погрожує Заходові, він погіршує імідж своєї країни й заганяє її в ізоляцію.

Прага – вашингтонів пудель?

Речник мінського зовнішньополітичного відомства, який виcловився цими днями щодо празького рішення, заявив, що білоруський посол у Празі був викликаний на консультації до Мінська, назвав поведінку Чехії загрозливим прецедентом та оголосив про "відповідні заходи", не вдаючись до конкретики та не погрожуючи розривом дипломатичних відносин. Міністр закордонних справ Хвостов сказав, що цей випадок засвідчив, що Чехія не має незалежної зовнішньої політики. Прага піддалася тиску Сполучених Штатів. Мінськ вдасться до відповідних заходів, але звичайних людей це не зачепить. У Празі ж тим часом заявили, що чеського посла з Мінська не відкликатимуть.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування