Кінах може спати спокійно?

Понеділок, 7 жовтня 2002, 14:39
При перерозподілі керівних посад у парламенті й уряді посади прем'єр-міністра і голови Верховної Ради України не будуть враховуватися, заявив постійний представник президента в парламенті Олександр Задорожний.

Про це він сказав в інтерв'ю журналістам у понеділок у ході наради керівників 9-ти фракцій, що входять до парламентської більшості, у керівництва парламенту.

За словами Задорожного, голови парламентських комітетів, що є членами більшості, "можуть очікувати тільки підвищення". Основним принципом перерозподілу комітетів є те, що ніхто з них не повинен бути знижений у своїй посаді, відзначив він.

Задорожний також сказав, що посади перерозподіляються на основі пропорційного принципу за бальною системою. Так, за словами депутата, при перерозподілі враховуватимуться посади заступників голови Верховної Ради, При цьому, за його словами, посада першого віце-спікера оцінюється в 4 бали.

Він також відзначив, що є 5 комітетів, що "мають ознаки виконавчої влади" і впливають на кадрову політику держави. Це бюджетний комітет, комітети з питань регламенту, з питань правової політики, з питань корупції, а також з іноземних справ. Посади глав цих комітетів оцінюються попередньо в 1-4 бала.

Крім того, відзначив депутат, є група "популярних комітетів", зокрема, комітет з питань паливно-енергетичного комплексу. Посада глав таких комітетів оцінюється в 1-2 бала, а також "непопулярні комітети", посада в які оцінюється в 1 бал.

Крім того, пропонується посаду глави бюджетного комітету оцінити в 2 бали.

За словами постпреда глави держави, формування коаліційного уряду може проходити шляхом відставки діючого уряду, або ж найбільш ймовірним варіантом, коли в діючому уряді заміняється ряд посад кандидатурами, запропонованими від парламентської більшості.

Задорожний також підкреслив, що існує робоча домовленість про те, що посада прем'єр-міністра не розглядається, крім того, не відправляється у відставку діючий уряд, а проходить заміна деяких керівних посад у цьому уряді.

Постпред президента також відзначив, що при перегляді посад у коаліційному уряді розглядаються всі керівні посади крім 3 відомств: Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони і Міністерства закордонних справ. Разом з тим, відзначив депутат, це тільки робочий варіант.

Задорожний підкреслив, що у Верховної Ради також є бажання розглянути посади й у державних комітетах, але ця ініціатива поки що не підтримується президентом.

Крім того, "поки що президент ставиться негативно" і до питання про перерозподіл посад у Державній податковій адміністрації, але "не виключає того, що якщо будуть ґрунтовні пропозиції" від більшості, внести це питання в перерозподіл посад.

***

Координатор парламентської більшості Олександр Карпов повідомив у понеділок журналістам, що був розширений склад робочої групи з формування коаліційного уряду. Зокрема, у цю групу крім депутатів Миколи Онищука і Сергія Тігіпка (фракція ПППУ-"Трудова Україна") увійшли також лідер групи "Демократичні ініціативи" Степан Гавриш, а також член фракції "Європейський вибір" Володимир Пєхота.

Відповідаючи на питання журналістів про можливу зміну прем'єр-міністра України, Карпов підкреслив, що "ніхто не заперечує проти того, щоб Анатолій Кінах продовжував керувати урядом".

Він також підкреслив, що посада прем'єр-міністра "винесена за рамки" формування уряду і буде обговорюватися окремо. Це ж стосується і розподілу державних комітетів.

Поки що, за його словами, це питання не обговорюється, і більшість може повернутися до його розгляду пізніше. Робоча група повинна відробити технологічні моменти участі парламентської більшості у формуванні уряду, а також підготувати політичну угоду між парламентською більшістю і прем'єр-міністром, сказав Карпов.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

У більшості буде три "бютівця" і пара комуністів – Задорожний

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування