Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прокуратура все ще не виконує вимог матері та вдови Гонгадзе

Середа, 4 вересня 2002, 17:47
Мати Георгія Гонгадзе Леся Гонгадзе наполягає на проведенні порівняльної експертизи волосся, що належать її синові, і тіла, знайденого у Таращі.

"Я хочу, щоб мені офіційно надали цю експертизу – тільки після цього я візьму і поховаю тіло. Я наполягаю на цьому, тому що це моє життя. Я втомилася повторювати, що маю знати, кого ховаю. Нехай дадуть мені цю експертизу і я поховаю – тихо, без шуму, без політичних акцій", сказала мати УП.

Вона також заявила, що не буде спілкуватися з представниками прокуратури без її представника Робера Менара.

Леся Гонгадзе нагадала, що генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Робер Менар прибуває до Києва 15 вересня. Разом з ним вона готова зустрітися з представниками прокуратури.

Мама стверджує, що вона давно передала українським слідчим наявні в неї волосся сина – "у присутності американських експертів, у присутності Шупіка". "Там зараз стверджують, що ніякої експертизи волосся вони проводили", говорить мати.

Тим часом, у середу Генеральна прокуратура України ознайомила представника вдови Георгія Гонгадзе Мирослави адвоката Валентину Міненко з постановою про призначення експертизи "таращанського тіла" та її висновками, повідомляє УНІАН.

Як сказала Міненко, постанова, згідно з якою проводилися експертні дослідження, "є об'ємною, конкретною, в ній враховані деякі побажання потерпілих". Але, наголосила адвокат, з висновками експертизи її ознайомили не в повному обсязі, а лише приблизно з 1/8 частиною, мотивувавши це таємницею слідства.

"Потерпілі знову не отримали відповіді на всі запитання, які їх цікавлять", - констатувала Міненко.

Вона також зазначила, що Мирославі Гонгадзе ще потрібно буде вирішити, чи погоджуватися на пропозицію Генпрократури поховати "таращанське тіло" як її загиблого чоловіка.

"Але фактично те, з чим дали ознайомитися мені як представнику потерпілої, є тим же самим, з чим нам давали ознайомитися раніше, - сказала вона. - Тобто нічого нового з висновку цієї експертизи ми не дізналися, хоча перелік наших запитань є набагато більшим, об'ємнішим і більш конкретним".

За словами адвоката, йдеться про питання, відповідь на які дозволили б уникнути будь-яких сумнівів щодо належності чи неналежності знайденого в Таращі тіла зниклому журналісту, а також питання щодо кількості тіл, часу смерті тощо.

Водночас адвокат сказала, що у постанові Генпрокуратури справді враховані ті пропозиції, "яких ми з Мирославою добивалися протягом 1,5-2 років". "Фактично наші запитання є в постанові слідчого й, очевидно, є відповіді на них, але нас просто не ознайомили з ними", - пояснила Міненко.

Говорячи про свої подальші дії, адвокат зазначила, що вони будуть пов'язані з позицією Лесі та Мирослави Гонгадзе, тому що висновок експертизи "є однозначним і категоричним" щодо належності тіла Георгію Гонгадзе.

"Ми будемо наполягати на тому, щоб нас все-таки ознайомили з висновком експертизи в повному обсязі", - наголосила адвокат.

Втім, поки що прокуратура погоджується на це лише після закінчення попереднього слідства, сказала вона. "Нас такий варіант не зовсім влаштовує", - зазначила Міненко.

3 вересня на прес-конференції генеральний прокурор України Святослав Піскун заявив, що, згідно із даними Головного бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров'я України, так зване "таращанське тіло", належить Гонгадзе. Причиною смерті стало відсікання голови.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування