ТІЛО, ЗНАЙДЕНЕ У ТАРАЩІ, НАЛЕЖИТЬ ГОНГАДЗЕ - ГЕНПРОКУРАТУРА

Вівторок, 3 вересня 2002, 00:00
Тіло, знайдене у Таращанському лісі, є тілом Георгія Гонгадзе, заявив генеральний прокурор України Святослав Піскун.

"Учора увечері [2 вересня 20002 - УП] Генеральна прокуратура України отримала висновок судово-медичної експертизи про те, що "таращанське тіло" є тілом Георгія Гонгадзе, про що Генпрокуратура винесла відповідну постанову", - повідомив Піскун у вівторок на прес-конференції у Києві.

Експертиза була проведена Головним бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров'я. Генпрокурор повідомив, що під час розслідування були встановлені докази, які дозволили провести експертизу "таращанського тіла" в Україні, без продовження дослідження ДНК.

Піскун заявив, що експертиза встановила, що причиною смерті Георгія Гонгадзе стало відсікання голови від тіла журналіста. За свідченням Генпрокурора, слідство також встановило точну дату смерті Гонгадзе, однак він не повідомив її. "Є одна причина, яка перешкоджає назвати це", – зазначив він.

Відповідаючи на питання про свідчення щодо того, що Георгія Гонгадзе бачили через два дня після зникнення в одному з київських барів, Піскун зазначив, що "ці свідчення враховані слідством". На питання про те, чи встановлена причетність "банди перевертнів" до вбивства журналіста, Генпрокурор повідомив, що "у нас доказів немає".

Піскун повідомив, що після його приходу до Генпрокуратури розслідування справи Георгія Гонгадзе "почалося майже спочатку". Він зазначив, що слідчі виїхали до Таращанського району та провели слідчі дії на місці поховання журналіста. Як заявив генпрокурор, "було пересипано весь грунт у могилі та знайдено необхідні докази". "Докази у справі мають давність два роки", - сказав Генпроокурор.

Він зауважив, що встановлені відомості дозволили українським експертам провести дослідження без долучення іноземних фахівців. Відповідаючи на питання про те, чи була проведена експертиза ДНК, Піскун відповів, що "у цьому не було потреби".

За його словами, в цей час Генпрокуратура зв'язується з матір'ю журналіста Лесею Гонгадзе з тим, щоб вирішити питання про поховання тіла, оскільки "у цьому є специфіка".

"Мама повинна визначити, де вона хоче поховати тіло, і ми надамо їй необхідну допомогу", - зазначив генпрокурор.

Він також повідомив про те, що зв'язався з головою Української греко-католицької церкви кардиналом Любомиром Гузаром з тим, щоб тіло Георгія Гонгадзе було поховане, "не порушуючи християнських традицій, оскільки тіло без голови".

Коментуючи арешт прокурора Таращанського району, Піскун повідомив, що цей запобіжний захід був обраний для нього "у зв'язку зі скоєнням злочину". Він також повідомив, що у справі Гонгадзе пред'явлені обвинувачення слідчому Таращанського району. Обидва вони підозрюються у зловживанні службовим становищем.

Піскун відмовився відповідати на питання про підозрюваних у скоєнні злочину до закінчення слідства. Водночас він сказав, що Генпрокуратурою перевіряються всі версії по цій справі.

На питання про те, чи живий вбивця Георгія Гонгадзе, Генпрокурор сказав, що йому "тяжко відповідати на це питання". "Я з ним останнім часом не спілкувався", - сказав він.

На питання журналістів, з приводу того, чи буде проведена експертиза плівок записів колишнього майора Держохорони Миколи Мельниченка, Піскун сказав: "Обов'язково".

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. Генпрокуратура України порушила кримінальну справу за фактом вбивства. У листопаді того ж року у лісі під Таращею (Київська область) було знайдений обезголовлене тіло. Російські експерти, які проводили генотипоскопічну експертизу, встановили на 99,9% можливість приналежності тіла Георгієві.

Однак, через деякий час німецькі експерти, які провели аналогічну експертизу за матеріалами, наданими їм тимчасовою парламентською комісією з розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, зробили висновок, що матеріали, які вони досліджували, йому не належать.

Чергова експертиза, проведена американськими фахівцями, показала, що "таращанське тіло" належить Георгієві Гонгадзе. Тіло досі знаходиться у морзі і не поховано.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування