Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Кольчугу" продали за посередництвом росіян, нагадує Мельниченко

Четвер, 26 вересня 2002, 12:57
Опозиційні фракції Верховної Ради звертаються до світової спільноти із закликом надати українському парламенту всі доказові матеріали за фактами нелегального постачання зброї Україною в Ірак, для того щоб провести внутрішнє розслідування.

Звертання відкрите для підпису всіма депутатами парламенту і буде направлено до Ради безпеки ООН, ОБСЄ, ПАРЄ, країни Європи і Америки, повідомив на прес-конференції в четвер у Києві лідер Соцпартії Олександр Мороз.

У звертанні, текст якого зачитав лідер СПУ, українські депутати завіряють світову спільноту у здатності довести до кінця розслідування в Україні відповідно до Конституції і з дотриманням всіх юридичних процедур.

Опозиційні депутати впевнені, що за нелегальне постачання зброї в обхід санкцій ООН повинна відповідати не держава, а конкретні посадові особи. У зв'язку з цим Мороз зазначив, що, ухвалюючи рішення, підписувати або не підписувати цю заяву, кожний депутат повинен вирішити для себе - "або він захищає конкретних людей, або інтереси держави". З його слів, звернення вже підписане членами трьох опозиційних фракцій і зараз знаходиться на підписанні у депутатів "Нашої України".

У свою чергу, говорячи про подальші плани опозиції, лідер Компартії України Петро Симоненко повідомив, що з четверга по всій країні почався збір підписів громадян на підтримку референдуму про дострокові вибори президента.

Народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов також зазначив, що збір підписів має й інформаційну функцію. "Ми зможемо прорвати інформаційну блокаду, спілкуючись з людьми по всій Україні", - сказав він.

У свою чергу автор політичної сенсації, колишній охоронець українського президента Микола Мельниченка заявив в ефірі радіостанції "Эхо Москви", що уряд США підтвердив автентичність запису бесіди президента України Леоніда Кучми, в ході якої він "дає добро на постачання спеціального обладнання - системи раннього радарного попередження "Кольчуга" - в Ірак" в обхід санкцій ООН.

Запис цієї плівки, стверджує колишній майор держохорони, зроблений 10 липня 2000 року. "У записі є й голоси дуже високопоставлених російських чиновників, але називати їх прізвища передчасно", - сказав Мельниченко.

Він не виключив, що президента Кучму притягнуть до юридичної відповідальності: "Судовий процес дуже скоро почнеться. Є юрисдикція, і судовий процес над Кучмою можливий, насамперед, на території США".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування