Ретельний

Понеділок, 5 серпня 2002, 14:58
Хто там покладав надії на генерала Піскуна, що з його приходом робота Генпрокуратури пожвавішає й дасть відповідь на резонансні запитання? Нумо, шикуйтеся! Зараз вам буде соромно і ніяково, особливо тим, хто дбає про маленьких іспанців. Ех ви, 300 з гаком чоловік, вас розвели як сліпих кошенят, не вмієте ви розбиратися в людях. Тепер через вас укотре громадськість має ковтати примітивні байки, й немов зомбі тупо зиркати навколо й облизуватися до несхочу...

Святослав Піскун очолив Генпрокуратуру з купи професійних провалів. Для початку цей чоловік делікатно відфутболив Робера Менара і поховав надії на створення міжнародної комісії з розкриття обставин вбивства Георгія Гонгадзе. Пізніше він порушив кримінальну справу проти депутата… Але наразі мова не про це, а про так звану "ретельну перевірку", яку провела Генпрокуратура в контексті перлини україно-іракської дружби спецоперації "Кольчуга".

Кілька днів тому з надр Генпрокуратури в напрямку ЗМІ вилетіло повідомлення наступного змісту: під час "ретельної перевірки" Генпрокуратурою було "безперечно встановлено", що інформація про поставки до Іраку товарів військового призначення з України не відповідає дійсності, а тому ГП не бачить сенсу порушувати кримінальну справу. Далі йшлося про таке: інформація про постачання Україною зброї спростовується не лише свідченнями відповідних посадовців, але й свідченнями керівників та працівників підприємства-виробника військової техніки, ретельно перевіреними слідчим шляхом. "Військово-технічна та облікова документація, дані, одержані від компетентних установ, підтверджують неможливість здійснення експортних операцій", про які йшлося в публікаціях українських та іноземних медіа.

Отже, крапка. "Ретельна перевірка" все розставила на свої місця. Але даруйте, як можна встановити істину, без порушення кримінальної справи, без провадження офіційного слідства, яке б відповідало нормам процесуального законодавства, про яке так дбає Піскун, коли заперечує можливість створення міжнародної комісії у справі Гонгадзе.

Уявіть собі, що ви - директор підприємства "Топаз", яке власне й виробляє "Кольчуги", або ж - навіть сам Кучма. До вас приходить слідчий й починає розпитувати, а як, а хто, а з якого боку, а якого біса. "Шановний, - скажете ви, - я що, свідок, підозрюваний, моє прізвище фігурує в якійсь кримінальній справі? Чому я повинен відповідати на якісь запитання?" "Та ні, ми тут інститут ретельних перевірок запровадили. Дуже дієва річ. Тепер ми не порушуємо кримінальні справи. Навіщо? Ми в демократичній країні живемо й не хочемо дарма полохати людей."

Кримінальну справу завжди можна закрити за відсутністю складу злочину. Однак її завжди можна реанімувати й покарати за недбалість (халатність, нехлюйство) тих, хто її закрив. Кримінальна справа (нагадуємо Піскуну), це сукупність процесуальних дій, як-то допити, протоколи з обов'язковими підписами, пошук свідків, підозрюваних, збір, аналіз речових доказів тощо.

Постанова про відкриття кримінальної справи - єдиний шлях для встановлення істини в процесі, в якому є багато питань. Кримінальна справа - справа суворої звітності. Про неї не можна забути або списати. Для її закриття мають бути обгрунтовані підстави.

На запитання слідчого "Чи дійсно ви, Леоніде Даниловичу, розмовляли з підлеглими про постачання "Кольчуг" в Ірак?" має бути чітка відповідь й підпис в протоколі допиту: це дійсно моя відповідь і я попереджений про відповідальність за неправдиві свідчення.

А що таке "ретельна перевірка"? Ви можете не відповідати за запитання слідчого, ігнорувати його, ніхто немає права виписати повістку, зобов'язати з'явитися на виклик. Більше того, ніхто не несе відповідальність за надання неправдивих свідчень.

Ми ж бачимо як Генпрокуратура вперто не хоче порушувати кримінальну справу за фактом можливого продажу деякими високопоставленими ділками "Кольчуг" Іраку. Це надто принципове питання. Порушивши кримінальну справу, Піскун мимоволі дасть старт процесу "Україна проти Кучми", ниточка потягнеться за ниточкою, струмочок потече за струмочком. На кожне запитання має бути відповідь і муравлисько розсиплеться.

Натомість Піскун відмазує гаранта, так само як це робив Потебенько - фанатично, примітивно, з порожньою мотивацією, аби не накликати на свою голову біди.

Але мине якийсь час (півроку, два з половиною, може десять, рано чи пізно ЦЕ точно трапиться) і Піскун, як і десятки інших будуть (от побачите) твердити: Розумієте, всі боялися, такі часи були, але я потроху проводив роботу із з'ясування істини, підривав режим зсередини, я вірою і правдою слугував українському народові! Раніше люди зрікалися компартії, через деякий час будуть воліти якнайшвидше відмазатися від зв'язку з Кучмою. Але це так, між іншим.

Пригадуєте всі ті розмови, що плівки Мельниченка не можуть бути доказом у суді? Це дійсно так. Але всі чомусь пішли з кінця. Суд - кінцевий етап розслідування. Плівки Мельниченка - це та сама оперативна інформація, яка для слідчого є підставою для порушення й провадження кримінальної справи, слідчих дій. Обов'язок слідчого знайти підтвердження злочину (докази), які можуть слугувати доказом на етапі слідства, й їх зіставити з оперативними даними.

Зрозуміли, де яєчко зі смертю нашого Кощея ховається? В порушенні кримінальної справи, де б він фігурував у будь-якій якості. Ох і страшна це річ!..

"Військово-технічна та облікова документація, дані, одержані від компетентних установ, підтверджують неможливість здійснення експортних операцій". Цікаве речення, чи не так? Його треба читати так: ми володіємо документацією та даними про те, що злочин не можливо скоїти.

Ми бачимо підміну понять: перед Генпрокуратурою ніхто не ставив теоретичне питання можна, чи не можна "здійснити експортні операції", а чи були вони здійснені. А нас відсилають до документації і даних до компетентних установ. Яких установ? СБУ, якою керував Деркач-старший? "Укрспецекспорт", яким керував Малєв, адміністрації Кучми? ..

Таким чином, питання, як бачимо, залишаються. І питання не до Кучми, а до його нового адвоката, до його професійних якостей. Ось ці запитання:

Пане Піскун, чи виїжджали слідчі Генпрокуратури в рамках "ретельної перевірки" в Ірак, Саудівську Аравію, чи зустрічалися вони з представниками ООН, які стежили за дотриманням санкцій проти Іраку? У вас є протоколи "ретельних" розмов з ними?

Пане Піскун, чи допитували слідчі Генпрокуратури в рамках "ретельної перевірки" Кучму, Деркача, їх рідних, друзів, знайомих, ділових партнерів, колег, а також рідних, колишніх друзів, знайомих, ділових партнерів, колег Малєва на предмет, чи не відомо їм щось про наміри "здійснити експортну операцію"? Опублікуйте ці свідчення, якщо вони є. Такі матеріали не є таємницею слідства, бо наразі не провадиться власне слідство, оскільки немає кримінальної справи.

Пане Піскун, чи проведено експертизу "військово-технічної та облікової документації, даних", які отримала ГП "від компетентних установ" на предмет достовірності?

Пане Піскун, що у вашому розумінні є повним, об'єктивним та неупередженим слідством?

Пане Піскун, намір здійснити злочин - це злочин? Як він карається?

Пане Піскун, чи довели слідчі Генпрокуратури в рамках "ретельної перевірки", що оперативна інформація (плівки Мельниченка) - сфальсифікована? Чи допитано зрештою Мельниченка, що збирав оперативну інформацію?

Пане Піскун, директор "Топазу" або Кучма можуть послати подалі людину, що здійснює "ретельну перевірку", на тій підставі, що він прийшов до них "просто так", а не розслідуючи кримінальну справу?

Пане Піскун, чи не здається вам, що збір інформації слідчими органами під назвою "ретельна перевірка" - це незаконний слідчий процес, не регламентований процесуальним законодавством.

Пане Піскун, хіба можуть бути свідчення в рамках "ретельної перевірки"? Хіба ці свідчення можуть бути офіційними?

Пане Піскун, коли Генеральна прокуратура перестане принижувати суспільство анонімними заявами. Генпрокуратура - надто серйозна структура і у вас, як її керманича, у членів колегії ГП має бути достатньо мужності, аби не підставляти дівчат із прес-служби, а ставити власний підпис під кожним словом в заявах ГП. Чи може вам принизливо ставити свій підпис під численними "ретельними перевірками", ви ж бо напевно вважаєте себе професіоналом?

І нарешті, пане Піскун, скажіть чесно, ви усвідомили свою помилку перед людьми? Ви усвідомили, що поставилися до людей як до бидла, яке не заслуговує навіть почути натяк на правду, якому в писок можна заливати гній і люру?

Для першого разу обмежимося доганою із занесенням у психіку. І спишемо все на халатність.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування