Що робили Медведчук та Волошин за закритими дверима

П'ятниця, 2 серпня 2002, 21:14
Літо. Південний берег Криму. Лівадія. За закритими дверима головні адміністратори України та Росії домовляються про заходи, які мають підбити підсумок широкому жесту Володимира Путіна, що оголосив минулого року дванадцятимісячник України в Росії. Після фестивалю вареників росіян годуватимуть їжею духовною. І навіть презентують Полтавську область.

Рік України в Росії запустили восени минулого року. Офіційна мета його - зробити неспокійного південно-західного сусіда ближчим і зрозумілішим пересічному росіянину. Менш формальні завдання - символічна підтримка ослабленого касетним скандалом Кучми та підстава для Москви коментувати та фактично втручатися в політичні процеси України якраз напередодні парламентських виборів.

Разом з тим, у російському інформаційному просторі акції, заплановані в межах року України, особливого успіху не мали. Більш того, вже починаючи з лютого-березня він навіть "пішов на спад" - пишуть про нього в російській пресі дедалі менше та апатичніше.

Але ані Олександра Волошина (відповідального з російського боку), ані Віктора Медведчука (відповідального за проведення в 2003 року Року Росії в Україні) відсутність ажіотажу навколо цього пафосного почину не бентежить. Як передає Головне інформаційне управління АПУ, обидва керівники президентських адміністрацій вирішили, "що план виконується успішно та дійшли висновку про необхідність детального узгодження заходів, намічених на період, що залишився до кінця Року".

Судячи з переліку заходів, можна не сумніватися, що до нього доклав руки великий знавець українського живопису Марат Гельман, що не приховує ділову співпрацю з Медведчуком, особливо на ниві російсько-українських відносин. Салошароварщини поменшає, зате росіяни повною мірою зможуть оцінити висоти, які взяла Україна останнім часом.

Які ж гуманітарні атаки має намір здійснювати Україна в напрямі свого великого сусіда?

На серпень заплановано три заходи: Москва зможе потішитися сучасним українським образотворчим мистецтвом, Санкт-Петербург - виставкою народного мистецтва, а в Зоряному містечку відбудеться святкування сорокаріччя польоту в космос П.Поповича.

Вересень буде бізнесовішим: у Ростові-на-Дону пройде "круглий стіл" на тему спільної природоохоронної діяльності, в Одесі - україно-російський "Діловий форум", а в Москві презентують Полтавську область. Крім того, на Ніжегородському ярмарку в рамках форуму "Росія єдина" (!!!) відкриється національна експозиція України.

У жовтні почнуться гастролі: спочатку до Москви приїде театр імені Лесі Українки, потім театр Івана Франка. Крім того, в Пітері любителі нетрадиційного кіно побачать ретроспективу картин Кіри Муратової. У Запоріжжі разом з Росією своє 70-річчя святкуватиме "Дніпрогес".

У жовтні-листопаді відбудеться науково-практична конференція технічних університетів України та Російської Федерації.

Закінчиться рік гала-концертом, який завершить Фестиваль мистецтв України в Росії. Цікаво, чи буде в ньому брати участь депутат-співак Михайло Поплавський, який, здається, останнім часом став набувати неабиякої популярності у РФ?

До першого грудня, пообіцяв Волошин, російська сторона надасть план заходів, призначених для проведення майбутнього року Росії в Україні. Очевидно, крім виступів майстрів російського мистецтва, потрібно готуватися і до інформаційної експансії Москви. ОРТешну програму "Время" вже зараз отримали можливість дивитися всі кримчани, і, за словами, Олександра Стальовича, російське телебачення ще міцніше візьметься за українську тематику, і навіть заговорить українською.

Ось тільки цікаво, як на офіційному рівні йменуватиметься новий тематичний рік -Рік Росії в Україні чи Рік Росії на Україні?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування