У Польщі дискусія: чи настав час махнути рукою на Україну?

Середа, 24 липня 2002, 23:51
Заклики до зміни стратегії Варшави стосовно Києва зі стурбованістю сприйняли польські центристи – провідні політики партії Унія Свободи, які були авторами польської концепції щодо незалежної України.

Приводом до дискусії на тему "Політика Польщі стосовно України" стала заява віце-міністра закордонних справ Польщі Адама Ротфельда, повідомляє радіо "Свобода". Високий чиновник оприлюднив свою думку про те, що Польща має позаду певний етап взаємин з Україною. І тепер треба робити наголос на потребу реальних змін у самій Україні, а не зосереджуватися на зустрічах на високому рівні. Іншими словами, заступник міністра закордонних справ Польщі сказав вголос те, що польські політики віддавна кажуть у вузькому колі.

Ні для кого у Польщі не секрет, що дуже багато заяв і обіцянок, даних, наприклад, президентом України, залишаються всього лише словами. Інша річ, що мають рацію і ті польські політики, які остерігаються, аби така публічна дискусія про ставлення Польщі до України не принесла шкоди.

Броніслав Геремик, впливовий у Європі екс-міністр закордонних справ Польщі в попередньому правому уряді і один із чільних діячів Унії Свободи, вважає, що публічні заяви про потребу змін у стратегії Польщі щодо України можуть стати сигналом для інших європейських країн.

"Будь-які анонси, - пише Геремик у "Газеті Виборчій" від 24 липня, - стосовно зміни стратегії Польщі щодо України можуть змінити в гірший бік сприйняття України світом. Треба зважати, - пише Броніслав Геремик,- на те, що Польща є свого роду пропагандистом України в світі. І якщо світ почує, що навіть поляки дійшли висновку, що з Україною тяжко порадити, то ситуація і справді, можливо, є безнадійною".

Броніслав Геремик застерігає від оприлюднення подібного роду дискусій. Попри це визначний політик правоцентристського угрупування, яке завжди було дуже прихильно наставлене щодо України, підкреслює, що реальні зміни в економічному і політичному житті України мусять настати, якщо Україна хоче використати той шанс, що її нині підтримують і Польща, і Європейський Союз, і Сполучені Штати Америки.

Завдання польських політиків, каже Броніслав Геремик - усвідомити українським політичним елітам, що зараз, саме зараз вирішується доля їхньої держави на наступні чверть сторіччя, і що без змін усередині України це рішення може бути не на користь українців.

Українська служба радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування