Щоб розібратися з мером, депутати звернулися до арбітрів нації - Литвина і Медведчука

Середа, 24 липня 2002, 16:01
Депутати Кіровоградської міської ради прийняли рішення звернутися до голови Верховної Ради України Володимира Литвина та голови адміністрації президента Віктора Медведчука з проханням втрутитись і дати правову оцінку ситуації, що склалась у місті після проведення повторних виборів міського голови.

Про це повідомив депутат міськради Кіровограда Олександр Травянко. Він зазначив, що на сьогоднішньому засіданні ІІ сесії Кіровоградської міськради 24 скликання були присутні 27 депутатів, які й прийняли це рішення.

Травянко наголосив, що міськрада не вважає Чигрина, представлення якого відбулось учора на засіданні сесії, легітимним мером, оскільки на засіданні були присутні лише 22 депутати.

Він повідомив, що на засіданні 24 липня були присутні 27 депутатів, які прийняли рішення не визнавати Чигрина дійсним мером і вирішили, що виконувати обов'язки міського голови Кіровограда до проведення ще одних повторних виборів має перший заступник міського голови Михайло Цимбаревич.

Також, за словами Травянка у зверненні кіровоградські депутати проситимуть спікера ВР та главу АП припинити тиск на депутатський корпус з боку виконавчої влади, зокрема з боку голови Кіровоградської облдержадміністрації Василя Моцного та його заступника Світлани Негоди, які "чинять тиск і залякують депутатів".

Станом на 17:00 годину середи всі члени Кіровоградської міської виборчої комісії, які 20 липня визнали Миколу Чигрина мером Кіровограда, перебувають у Кіровоградській обласній прокуратурі. Про це повідомив член територіальної виборчої комісії Кіровограда Петро Чубченко.

Він зазначив, що усім їм було надіслано повістки з вимогою з'явитись до прокуратури на 14 годину 24 липня 2002 року. За словами Чубченка, їх викликали через заяву колишнього голови виборчої комісії Олега Бернікова, який відмовився виконувати свої обов'язки під час проведення повторних виборів мера 9 червня 2002 року (його обов'язки почав виконувати Чубченко) та на прохання більшості депутатів Кіровоградської міськради.

23 липня, у Кіровограді розпочала свою роботу ІІ сесія Кіровоградської міської ради 24 скликання, на якій було представлено нового міського голову - Чигрина. Нового мера Кіровограда представив виконуючий обов'язки голови Кіровоградської територіальної (міської) виборчої комісії Ігор Сендецький. Він вручив Чигрину мандат і оголосив, що відтепер він вважається законним міським головою.

У Кіровограді майже півтора роки немає міського голови. Після того, як Олександр Нікулін був затриманий правоохоронцями 25 лютого 2001 р. за отримання хабаря, Кіровоградська міська рада поклала виконання повноважень міського голови на секретаря міської ради Анатолія Гуменного.

Вибори мера Кіровограда 31 березня 2002 року Кіровоградський тервиборчком визнав недійсними.

Повторні вибори міського голови, які пройшли 9 червня 2002, територіальна виборча комісія знову визнала недійсними. Після визнання повторних виборів недійсними в Кіровограді відбулося кілька акцій протесту громадян, які вимагали визнати Чигрина переможцем на виборах мера.

18 липня 2002 року Іллічівський районний суд Одеси зобов'язав Кіровоградський тервиборчком перевірити протоколи дільничих виборчих комісій з результатів голосування на повторних виборах міського голови від 9 червня 2002 року і за результатами перевірки ухвалити остаточне рішення про результати голосування.

20 липня 2002 року кіровоградський тервиборчком розділився на дві частини, і кожна з них прийняла своє "остаточне" рішення. Більшість - 8 членів комісії - ухвалила рішення про визнання повторних виборів мера у Кіровограді дійсними і визнання Чигрина законним мером, а друга частина тервиборчкому у складі 7 осіб визнала вибори недійсними.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування