Кабмін сподівається вступити у СОТ до 2004 року. А парламент?

Вівторок, 2 липня 2002, 11:19
Кабінет міністрів України має намір завершити процес вступу України до Світової організації торгівлі(СОТ) до кінця 2003 року, повідомив віце-прем'єр України Василь Роговий за результатами переговорів із керівництвом СОТ у Женеві.

"Ці терміни хоча і є надто стислими, проте залишаються реалістичними,- сказав віце-прем'єр. - Україна буде робити все, щоб до кінця 2003 року завершити свою роботу щодо процедури вступу". Раніше завершення консультацій з державами - членами СОТ було заплановано на кінець поточного року.

Уряд розраховує до кінця 2002 року підписати всі необхідні двосторонні протоколи з країнами-учасницями СОТ про доступ до ринку товарів і послуг, повідомив пан Роговий. Тепер Україна вже підписала протоколи із 8-ма з 22 необхідних країн. Віце-прем'єр також повідомив, що уряд має намір до березня 2003 року забезпечити ухвалення 15 законопроектів, необхідних для вступу України до Світової організації торгівлі.

Україна подала заяву про вступ до СОТ у 1993 році і початково планувала завершення цього процесу до 1998 року. Тепер, згідно з офіційними заявами, Україна планує завершення процедури вступу до 2003 року. Такі ж терміни визначені президентом України Леонідом Кучмою в його щорічному посланні до Верховної Ради.

Начальник міжнародного департаменту Агентства гуманітарних технологій, координатор Програми розвитку торгівельної політики України Сергій Нерпій в інтерв'ю "Контексту" відзначив, що програма вступу України до СОТ у такі стислі терміни є "дуже амбіційною".

Справа у тім, що з кожною із 14 країн, що залишилися, проводяться достатньо складні переговори. Хоча у переліку держав, з якими Україна вже підписала відповідні двосторонні угоди, фігурує кілька економічно великих країн (наприклад, Канада і Нова Зеландія), товарообіг України з ними не значний.
Разом з тим, необхідно підписати протоколи з Європейським союзом (який виступає як єдина держава), з США, Японією та іншими країнами. "Після того, як буде підписаний протокол з ЄС, багато країн автоматично вчинять за його прикладом, - вважає Нерпій. - Сполучені Штати ж, швидше за все, залишать за собою право бути останніми у списку тих, хто підпише ці угоди. Так, у США є до України претензії стосовно захисту прав інтелектуальної власності. Це питання не може бути вирішене за один рік". Окрім того, Сполучені Штати незадоволені регулюванням цін і наявністю в Україні обмежень на імпорт американської продукції.

Важливим аспектом підготовчого процесу до вступу є взаємодія уряду з парламентом. Крім необхідності ухвалення низки законопроектів (одним із основних є Митний кодекс), саме погодження про вступ України до Світової організації торгівлі має бути ратифіковане Верховною Радою.

Більшість експертів поки що не беруться прогнозувати, чи буде рішення про вступ схвалене парламентом. "Так, деякі галузеві лобісти, що працюють у парламенті, будуть чинити опір, - вважає Сергій Нерпій. - Це можна побачити на прикладі Російської Федерації, де проти вступу у СОТ активно виступає автомобілебудування. Справа у тім, що для слабких і неконкурентоспроможних галузей відкриття внутрішніх ринків може бути особливо невигідними, оскільки зможе примусити підприємства просто припинити діяльність. Поки що складно говорити, які саме галузі будуть лобіювати відмову від вступу до СОТ".

У цілому, незважаючи на те, що за останні роки Україна вийшла на якісно новий рівень переговорів з керівництвом СОТ, вступ країни у цю організацію до кінця наступного року залишається малоймовірним. Експерт вважає, що, у кращому випадку, це відбудеться не раніше середини - кінця 2004 року.

Позитивом прийняття України до СОТ є офіційне визнання її міжнародним співтовариством як країни з ринковою економікою. Подібне визнання, вочевидь, покращить імідж країни, підвищить рейтинг експортованої продукції і посилить лобі з питань міжнародної торгівлі, зокрема в антидемпінгових розслідуваннях.

Разом з тим, перевага від вільних торгівельних відносин виявляється тільки у довгостроковій перспективі, тоді як найближчим часом більшість галузей, можливо, зазнає значних збитків аж до повного припинення діяльності. Одним із негативів вступу до СОТ буде збільшення імпорту відносно дешевої продукції, яка з одного боку приведе до втрати рентабельності низки національних виробників, а з іншого боку - не стане фактором значного здешевіння продукції для вітчизняних споживачів.

Як повідомив "Контексту" завідувач відділу міжнародних валютно-фінансових відносин Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України Олексій Плотніков: "З урахуванням того, що у нас є неконкурентоспроможне виробництво і ми технологічно відстаємо від країн Заходу, окремі вітчизняні виробники можуть істотно постраждати. Промисловість працює за старими технологіями, банківська система і фінансові ринки не лібералізовані. До вступу у СОТ потрібно було б ще добре підготуватися".

Більш того, як відзначає низка незалежних експертів, українським урядом не проведена оцінка наслідків вступу України до СОТ для економіки країни, що може у наслідку "вилитися у значні втрати для національної економіки".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування