Щоб вступити до НАТО, Україна має витримати екзамен перед кожним з членів Альянсу

Понеділок, 24 червня 2002, 15:15
Україна збирається ознайомити НАТО зі своїм варіантом "документа, який буде доповнювати Хартію про особливе партнерство", заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Пирожков у понеділок у Києві.

Він зазначив, що "попередній варіант" цього документа буде представлений у ході засідання комісії Україна-НАТО, яке відбудеться в Києві 9 липня.

У інтерв'ю журналістам Пирожков пояснив, що даний документ буде "чітко визначати наш формат відносин з НАТО в контексті приєднання до Плану дій про членство (Membership Action Plan - МАР)".

"Це буде політичний документ, що декларує сприйняття членами НАТО України як країни, готової до реалізації MAP, і якщо даний документ буде підписаний з країнами-членами НАТО, це буде означати, що ми приєдналися до MAP", - сказав він.

Заступник секретаря РНБО зазначив, що, якщо "дана позиція України про приєднання до МАР буде сприйнята НАТО, ми офіційно оголосимо про це рішення". "Зараз йде переговорний процес, і все остаточно буде вирішено в Празі", - сказав він.

Він підкреслив, що МАР - "це не тільки декларація". "Треба мати фінансові розрахунки для забезпечення всіх позицій, які вказані в цьому плані", - сказав Пирожков.

Заступник секретаря СНБО нагадав, що МАР складається з 5 основних розділів, в яких "передбачається" 5 основних сфер співпраці, так звані нормативні критерії для країни, яка бажає вступити до НАТО. Це:
- політична сфера (зобов'язання країни щодо побудови громадянського суспільства, забезпечення прав людини і свободи ЗМІ),
- економічна сфера (проведення ринкових реформ),
- військова сфера (реформування збройних сил),
- сфера безпеки (боротьба з тероризмом, обмін інформацією),
- сфера права (приведення нормативних документів у відповідність з європейськими стандартами).

За словами Пирожкова, з "усіх цих позицій готується національна програма". "І якщо Україна її підготує, доведе членам НАТО, що є реальні можливості для її виконання і відповідне фінансове забезпечення, а країни НАТО в цьому пересвідчаться, то це буде наша національна програма, яка офіційно вступить в дію після Праги", - сказав заступник секретаря.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування