У переддень спікеріади

Вівторок, 7 травня 2002, 12:57
Попри декларацію "чотирьох", де проголошується поразка влади на виборах, справжній переможець парламентської кампанії-2002 все ще не відомий. Посісти перше місце замало – треба ще отримати золоті медалі. Вручення постанов Верховної Ради про обрання керівництва парламенту очікується протягом травня. Поки ж гравці вищої ліги обговорюють, як буде проходити нагородження і кого взагалі слід вважати переможцем.

Першотравень Кучма святкував у Криму. Там відпочивав і "герой" передвиборчої кампанії на прізвище Литвин. Про кількість побачень не повідомляється. Хоча напевно відомо, що вони були нервовими. Тріумфальне опускання на керівні посади парламенту тазостегнових частин тіла, відгодованих "єдою" – поки лише один з рівнозначних варіантів розвитку виборів спікера.

З усіх політичних сил найспокійніше можуть почувати себе комуністи, оскільки залишитися без нічого вони можуть за дуже сумнівних обставин – для цього Ющенку треба буде полюбити владу. Не абстрактну, а одягнену у людську плоть - особливо ненависних йому Валерія Пустовойтенка, Володимира Семиноженка та інших "єдунів". При всіх інших варіантах карта комуністів грає.

Сам же процес переговорів цікавий епідемією лукавства, що вразила всіх учасників нового парламенту. У лідерів шістки пухнуть мізки: як би зорганізуватися у 226 голосів, щоб забрати весь призовий фонд. При цьому гарним тоном є додати репліку – якщо зіграє не наша комбінація, то давайте розділимо по-чесному: пропорційно і на всіх. Тож кожен тримає в кармані дулю, однак боїться побачити її перед власним носом.

Комуністи

Днями в інтерв'ю журналістам один із лідерів КПУ Адам Мартинюк фактично визнав, що зараз відбувається аукціон за "золоту акцію" комуністів. За його словами, партія підтримуватиме "найвигідніший" для себе пакет розподілу керівних посад. Тому КПУ переговорюється з усіма парламентськими силами.

Тобто ідеологія партнерів КПУ не цікавить. Будуть "За єду" та СДПУ(О) – скажуть, що об'єдналися, щоб протистояти американським планам поневолення України. Будуть "Наша Україна", блок Тимошенко і СПУ – ну то й що, зійшлися на грунті протистояння адмінресурсу. При цьому про створення жодної більшості мова не йде – лише "ситуативне голосування з кадрових питань".

Мартинюк не назвав стартові вимоги КПУ на переговори, хоча і зазначив, що партія "буде претендувати на 5-7 комітетів". "Це економічні питання, бюджет, питання, пов'язані з регламентом, гуманітарний комітет".

Вважається, що за умови участі комуністів у розподілі парламентських посад їм автоматично відходить крісло першого віце-спікера. На що Мартинюк (до речі, найімовірніший претендент) відповідає без зайвих скромнощів: "Чому так мало, чому б не спікера?"

Своєю "золотою акцією" комуністи збираються скористатися на повну. "Не виключено", – відповів Мартинюк на питання про те, чи можливо, що комуністи приєднаються до тієї групи, яка запропонує їм посаду голови Верховної Ради. "У нашої фракції є достатньо людей, які готові обійняти будь-яку посаду в державі".

Матеріально, можливо, комуністам може бути вигідніше із "заєдою". Однак Симоненко має бути дуже злим на владу за війну, організовану проти Грача. Зрештою вождь комуністів не тільки втратив потужного регіонального лідера, але й здобув конкурента у Києві. Питання в тому, чи є у "єди" бажання та ручні механізми повернути Грача на місце. Якщо є, то Симоненко може стати значно прихильнішим до блоку влади.

Те, що умови у Банкової не погані, підтверджує і така чутка: начебто комуністи запрошували соціалістів долучитися до кадрового розподілу Верховної Ради разом із "За єдУ" та СДПУ(О). За умови участі партії Мороза КПУ зберегла б опозиційне обличчя. СПУ, кажуть, відмовилася.

З іншого боку, блокування з "Нашою Україною", БЮТ і СПУ комуністам підказує логіка і нестійке крісло під Кучмою. Хто зна, а раптом дострокові вибори? Що ж тоді говорити виборцю? Також, розподіливши парламентські місця "на чотирьох", опозиція могла б створити "необхідну противагу виконавчій владі", - агітує комуністів Тимошенко.

"Я думаю, що опозиційні сили від лівих до правих об'єднані бажанням контролювати владу. І парламент найкраще місце, де можна це робити. Якщо опозиція проголосує за кадрові призначення, то всі комітети, які дублюють міністерства, будуть більш чітко аналізувати те, що робить уряд. Тоді уряд і парламент не будуть грати на одну руку".

"Наша Україна"

У блоці Ющенка також говорять, що проводять переговори з усіма учасниками парламенту. Віктор Мусіяка, представник "Нашої України" у підготовчій групі з проведення першого засідання парламенту, вважає, що "найбільш реальними" є два сценарії голосування за керівництво парламенту: або "За єду" разом з СДПУ(О) та комуністами, або ж "четвіркою".

Ще один варіант – об'єднання "За єду" і "Нашої України" – учасники блоку оцінюють по-різному. Мусіяка такий варіант "не виключає". Водночас чути й інші голоси: це "майже нереально" через непохитну позицію частини блоку Ющенка.

Офіційно ніхто з членів "Нашої України" не називає прізвища людей, які блок пропонує на керівні посади. Однак відомо, що в середині фракції обговорюються як кандидатури на крісло голови Верховної Ради Ющенко, Порошенко та Плющ.

Останній, хоч і товаришує з Ющенком, однак нагадує "кривеньку качку". В інтерв'ю "Українській правді" про непідтримку Плюща заявили партнери "Нашої України" по можливій коаліції – соціаліст Юрій Луценко та заступник Тимошенко Олександр Турчинов. Тобто обійняти крісло спікера Іван Степанович може лише за умови голосування "За єди" і "Нашої України". Однак тоді Плющу доведеться конкурувати з Литвином.

Соціалісти просто називають Плюща "неприйнятною фігурою". БЮТ же "готовий голосувати за людину, яка довела, що є представником блоку "Наша Україна". Плюща таким назвати складно, уточнив Турчинов.

Водночас під критерій підпадає Петро Порошенко. За словами Юрія Луценка, кандидатура керівника штабу "Нашої України" під час переговорів з СПУ "вносилася і не мала заперечень" з боку соціалістів.

З комітетами парламенту ще складніше. На всі з них є претенденти у "Нашої України". Більш того, по декілька кандидатур. Наприклад, комітет із закордонних справ готові очолити і нинішній голова Ігор Осташ, і обидва екс-керівника МЗС Геннадій Удовенко і Борис Тарасюк. Судячи з останніх повідомлень, начебто зупинилися на останньому.

Такий же конкурс і в бюджетний комітет, яким готові керувати і Віктор Пинзеник, і Сергій Терьохін, і Юрій Єхануров. А не слід забувати, що на цьому кріслі дуже сподобалося сидіти Тимошенко та Турчинову.

Серед спонсорів "Нашої України" велику зацікавленість викликає комітет з питань фінансів і банківської діяльності.

Фракція виявилася настільки потужною, що це перетворилося на певні проблеми. З іншого боку, блок готовий іти на поступки заради перемоги у спікеріаді. Судячи зі слів Віктора Мусіяки, у "Нашої України" немає принципових комітетів, без керівництва в яких вони відмовилися б голосувати за узгоджений пакет.

Блок Тимошенко

Очевидно, БЮТ у великій грі за лідерство у Верховній Раді може взяти участь лише за певного сценарію – якщо комуністи схиляться на користь "четвірки".

За словами Олександра Турчинова, серед претендентів на крісло спікера пріоритет має "Наша Україна". Він також "не виключає", що блок пропонуватиме свою кандидатуру на місце заступника голови Верховної Ради. На питання, чи можливо, що це буде Тимошенко, Турчинов сміється: "Для неї це занизька посада, але якщо буде настрій, то підтримаємо це висунення".

Сама Тимошенко в інтерв'ю УП про себе не згадала: "У нас як мінімум п'ять осіб можуть претендувати на те, щоб посісти місце у президії. Це і Толочко, і Турчинов, і Білорус, і Головатий, і Матвієнко".

Серед комітетів Блок Тимошенко віддає перевагу економічним та правовим. Претендентами на керівництво у "рідному" бюджетному Олександр Турчинов називає себе та шефа. На правовий можуть бути висунуті Онопенко або Головатий. По боротьбі з організованою злочинністю – Григорій Омельченко, з питань науки – Толочко або Ситник. З питань молодіжної політики, фізкультури і спорту – Андрій Шкіль, з серйозним обличчям зазначив Турчинов. Також, за його словами, у блоку "багато фахівців" для керівництва комітетом з питань ПЕК: "Ті ж Тимошенко або Павловський".

І хоч Турчинов думає, що КПУ обере блокування із "єдою" та есдеками ("У мене немає впевненості, що комуністи можуть підтримати пропозиції демократичної коаліції"), з іншого боку, він ще залишає невеликі шанси і для сценарію, за якого розподіл посад піде на всіх учасників парламенту.

Соціалісти

У Юрія Луценка навпаки, після "заяви чотирьох" оптимізму значно додалося – зараз обрання керівництва парламенту їх руками є "набагато більш можливим варіантом".

Якщо така конфігурація буде обрана, то, за його словами, на голову Верховної Ради, "найпевніше", претендуватиме "нашоукраїнець". Хоча, за словами Луценка, під час консультацій спливало і прізвище Мороза. І називалося воно "не представниками СПУ".

Є у Соцпартії і претендент на віце-спікера – Станіслав Ніколаєнко. За варіанту "на чотирьох", йому, виходить, доведеться конкурувати з висуванцем блоку Тимошенко.

Серед комітетів пріоритет СПУ віддає закордонним справам та освіті. Як видно зі слів Станіслава Ніколаєнка, є у соціалістів свої люди і для роботи в бюджетному комітеті чи з питань ПЕК. Хоча навряд ці портфелі їм віддадуть більш потужні партнери з ще несформованого "пакету на чотирьох".

Однак якщо цю схему розподілу посад так і не буде запущено, до кінця ніхто не виключає ще один варіант: керівництво парламенту обиратимуть як і в 1998 році. При цьому уточнюють, що мають на увазі не прогаяний час, а пропорційну участь усіх шести сил.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування