Генпрокуратура не знає, порушила вона право Георгія Гонгадзе на життя ,чи ні - слідство покаже

Середа, 29 травня 2002, 18:35
Представник Генпрокуратури України Юрій Капшученко вважає, що скарга матері загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Лесі на бездіяльність Генпрокуратури і порушення права на життя її сина не може бути предметом розгляду у суді. Він мотивує свою позицію тим, що згідно з роз'ясненням пленуму Верховного суду, скаргу на порушення прав і свобод людини повинен подавати громадянин, права якого порушені.

Капшученко заявив про це у ході судового засідання у середу. У цей день Печерський місцевий суд Києва продовжив розгляд скарги Лесі Гонгадзе "на бездіяльність" Генпрокуратури і особисто генпрокурора, що привела до порушення конституційного права Георгія Гонгадзе на життя.

"Позовником (Лесею Гонгадзе) не наведені факти, якими саме діями або бездіяльністю Генпрокуратура порушила її (Лесі Гонгадзе) права і свободи", - сказав він. Капшученко також вважає, що "відкритий лист" Георгія Гонгадзе на ім'я генпрокурора не може бути предметом розгляду в суді, оскільки його не надсилала Леся Гонгадзе.

Він також заявив, що на звертання Георгія Гонгадзе пішла передбачена законом реакція.

За словами Капшученка, "відкритий лист" Георгія Гонгадзе надійшлов до Генпрокуратури 24 липня 2000 року (Георгій Гонгадзе направив лист 14 липня). Згідно із законом про звертання громадян і регламентом Генпрокуратури лист повинен був бути направлений до місцевої прокуратури, тому 31 липня 2000 року скарга Георгія Гонгадзе була направлена на розгляд у Львівську обласну прокуратуру, оскільки журналіст був прописаний у Львові.

Подальші питання представника Лесі Гонгадзе адвоката Андрія Федура до Капшученка про те, як реагувала на заяву її сина прокуратура Львівської області, суддя Юлія Іваненко відхилила. Вона мотивувала це тим, що відповідачами по скарзі Лесі Гонгадзе є тільки Генпрокуратура і особисто генпрокурор.

Капшученко також заявив, що Львівська облпрокуратура є юридичною особою і може бути самостійним суб'єктом судового оскарження.

У зв'язку з цим Федур заявив про намір розширити текст скарги у частині суб'єктів оскарження і додати як відповідач по скарзі Львівську обласну прокуратуру.

На початок наступного судового засідання Федур підготує письмове клопотання про зміну тексту скарги. Суддя повинна буде ухвалити рішення про задоволення клопотання або відмову в його задоволенні.

У ході судового процесу також відбувся інцидент, через який засідання було перерване на півгодини - Лесі Гонгадзе стало погано. Після того як, відповідаючи на питання адвоката Федура, чи визнає представник Генпрокуратури факт порушення права на життя Георгія Гонгадзе, Капшученко заявив: "Не можна ствердно відповісти чи було порушене право на життя, оскільки не завершене слідство по карній справі", мати журналіста у сльозах вийшла із залу суду. У неї піднявся тиск. До суду була викликана карета "швидкої допомоги". Медичну допомогу Лесі Гонгадзе надали без госпіталізації.

Подальший розгляд справи продовжився у відсутності матері загиблого журналіста. У засіданні оголошена перерва до 11.00 четверга.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування