Звинувачувальний вирок у справі про вбивство Гетьмана і Щербаня складається зі 150 томів

Вівторок, 21 травня 2002, 16:50
Луганський обласний апеляційний суд приступив до оголошення звинувачувального висновку підсудним у справі про вбивство народних депутатів Вадима Гетьмана і Євгена Щербаня.

Підсудні, представники захисту і державні обвинувачі не висловили заперечення проти оголошення тільки резолютивної частини обвинувачення. Однак на вимогу представника потерпілої сторони, звинувачувальний висновок буде оголошений повністю. Таким чином, тільки оголошення звинувачувального висновку, що складається майже з 150 томів, може зайняти декілька місяців.

Справа екс-прем'єра України Павла Лазаренка, якого Генеральна прокуратура України називає замовником резонансних вбивств, виділено в окреме виробництво. Як повідомив керівник групи обвинувачення, представник Генпрокуратури Володимир Гузиря, рішення про це було прийняте органами досудового слідства.

У свою чергу, захисники Лазаренка протестують проти такого рішення. Зокрема, адвокат екс-прем'єра Марина Долгопола збирається звернути увагу суду "на те, що виділення справи її підзахисного в окреме виробництво - це спроба Генпрокуратури України приховати правду". Вона також додала, що має намір бути присутнім на засіданнях і "з'ясувати процесуальні стосунки з судом". На думку Долгополої, "сам факт того, що справа про вбивство народних депутатів, маючи велике суспільне значення, розглядається в одному з найвіддаленіших від столиці України апеляційних судів, означає, що процес навряд чи буде об'єктивним".

Коментуючи думку адвоката, Гузиря заявив, що рішення про виділення справи Лазаренка в окреме виробництво було прийнято на основі ст. 26 Карного кодексу України, і тому воно не суперечить закону. За його словами, "якби це не було зроблено, то справа екс-прем'єра не була б закінчена ніколи". Представник Генпрокуратури також заявив, що розгляд цієї справи відбудеться тоді, коли "для цього будуть створені всі умови - тобто коли Лазаренко буде виданий українському правосуддю".

На засідання суду були викликані 72 потерпілих, але були присутнім тільки 16. Свідки на засідання у вівторок не викликалися.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування