НАТО вирішило залишити Україну своїм партнером

Середа, 15 травня 2002, 09:53
Україну буде запрошено на празький саміт НАТО восени цього року. Відповідна заява міститься в заключному комюніке, яке у вівторок ухвалили міністри закордонних справ країн-членів альянсу на зустрічі в столиці Ісландії Рейк'явіку.

Як зазначено в документі, НАТО "сподівається поглибити та розширити відносини з Україною, в тому числі шляхом консультацій з політичних, економічних та оборонних питань".

Розвиток двосторонньої співпраці планується обговорити на засіданні комісії "Україна-НАТО" на рівні глав держав та урядів на саміті альянсу в Празі, зазначено в комюніке. Очікується, що Україна представить нову концепцію відносин з Організацією Північноатлантичного договору.

На цьому ж саміті в Рейк'явіку Росія та НАТО остаточно домовилися у вівторок створити новий орган політичної співпраці - так звану "двадцятку". Новий орган матиме назву "Рада Росія-НАТО", а його офіційне утворення відбудеться наприкінці травня в Римі.

Генсек альянсу Джордж Робертсон назвав створення Ради Росія-НАТО "історичним, і навіть революційним" перетворенням. "Якщо мисленню категоріями холодної війни справді настане кінець, то це відбудеться в Римі 28 травня 2002 року. Там країни, що більше сорока років дивилися одна на одну з ненавистю й страхом, матимуть шанс забезпечити краще майбутнє євроатлантичної безпеки", - заявив Робертсон у Рейк'явіку.

Через два тижні відбудеться перше засідання Ради Росія-НАТО за участю керівників держав та урядів. Передбачається, що Росія матиме право голосу на рівні з 19-ма країнами-учасницями альянсу в таких питаннях, як боротьба з тероризмом, контроль за озброєннями та допомога в надзвичайних ситуаціях.

Українська служба радіо "Німецька хвиля"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування